Naar inhoud springen

Joas (koning van Juda): verschil tussen versies

62 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
Hij zou op éénjarige leeftijd op bevel van zijn grootmoeder [[Athalia]], die zich de heerschappij had aangematigd, met al zijn broers omgebracht zijn, als hij niet tijdig door zijn tante [[Joseba]], de echtgenote van de hogepriester [[Jojada]], aan het gevaar onttrokken was. De vrome Jojada voedde het kind, dat voor de troon bestemd was, godvruchtig op, en wachtte de geschikte tijd af, om aan de dwingelandij van koningin Athalia een eind te maken.
 
Na verloop van zes jaren had hij alles in stilte voorbereid, om zijn pleegkind op de troon van zijn vaders te plaatsen. Hij liet de jonge Joas, die zeven jaar oud was (2 Kon. 11:21), onder zijn voogdijschap tot koning van Juda uitroepen. [[Bestand:Joas door Jojada tot koning gekroond.jpg|miniatuur]]Vervolgens werd wrede Athalia op zijn bevel gedood. Joas werd koning in het zevende jaar van Jehu koning van Israël (2 Kon. 12:1.).
 
Tenminste 23 jaren stond hij Joas ter zijde en was de eigenlijke oorzaak van al het goede, dat in die tijd tot stand kwam. Inzonderheid wendden vorst en hogepriester al hun zorg aan tot herstel van de tempel, die onder de laatste regeringen in diep verval gekomen was. Daar de priesters deze pogingen echter niet ondersteunden, werd op koninklijke last een welgesloten kist met opening in het deksel naast het altaar geplaatst, opdat ieder daarin zijn bijdrage storten zou, terwijl Joas zelf zich met de uitvoering van het werk belastte. Zijn doortastende en krachtige maatregelen hadden het gewenst gevolg. Wederom verrees de tempel heerlijk en prachtig, als het waardige huis van God.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.