Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

861 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
__TOC__
 
== OudeVroegere poorten ==
Het bijbelboek [[Nehemia (bijbelboek)|Nehemia]] verhaalt van het herstel van de muren en de poorten van Jeruzalem. Het is de vraag hoe groot het gebied van de ommuurde stad was. Een kleine omvang toont de volgende afbeelding:
[[Bestand:Jeruzalem Poorten Nehemia12.jpg|centre|thumb|1181x1181px|''Jeruzalems poorten ten tijde van Nehemia.'' ]]Groter is de omvang getekend in de volgende plattegrond:
Regel 12:
[[Bestand:Jeruzalem poorten legenda.jpg|centre|thumb|747x747px]]
 
De '''Benjaminpoort'''. De poort van Benjamin''' heet vermoedelijk zo, omdat zij uitzag naar het noorden, naar het stamgebied van Benjamin. Zij moet daarom in de noordelijke muur zijn. De poort van Benjamin is vermoedelijk dezelfde als de poort van Erfräim.
De '''[[Bronpoort]]''' heet in de Statenvertaling ''Fonteinpoort''. De '''[[Mestpoort]]''' wordt ook ''Aspoort'' genoemd. Een bekende poort is de '''[[Oostpoort]]''', volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
<blockquote>''2Kon 14:13 En Joas, de koning van Israël, greep Amazia, den koning van Juda, den zoon van Joas, den zoon van Ahazia, te Beth-semes, en kwam te Jeruzalem; en hij brak aan den muur van Jeruzalem, van de poort van Efraïm tot aan de Hoekpoort, vierhonderd ellen. (SV)''</blockquote>
De '''[[Efraïmpoort|poort van Efraïm]]''' leidde naar het stamgebied van Efraïm en was daarom vermoedelijk aan de noordzijde van de stad. 
 
'''Bronpoort'''. De [[Bronpoort]] heet in de Statenvertaling ''Fonteinpoort''.
In het boek van de profeet Jeremia is sprake van de '''Schervenpoort'''. Deze poort wordt nergens anders in de Bijbel zo genoemd. Vermoedelijk wordt de Mestpoort bedoeld.
 
'''Eerste poort'''. Zacharia voorzegt dat Jeruzalem 'verhoogd en bewoond' zal worden, van 'de poort van Benjamin' af, tot aan de plaats van 'de eerste poort', tot aan 'de Hoekpoort' toe. 
<blockquote>''Jer 19:2 Ga uit naar het dal Ben-Hinnom, dat [bij] de ingang van de Schervenpoort ligt, en predik daar de woorden die Ik tot u spreek,<br>
(HSV)''</blockquote>
 
<blockquote>''Zac 14:10 Dit ganse land zal rondom als een vlak veld gemaakt worden, van Geba tot Rimmon toe, zuidwaarts van Jeruzalem; en zij zal verhoogd en bewoond worden in haar plaats; van de poort van Benjamin af, tot aan de plaats van de eerste poort, tot aan de Hoekpoort toe; en [van] den toren van Hananeel, tot aan des konings wijnbakken toe. (SV)''</blockquote>De door Zacharia genoemde 'eerste poort' is waarschijnlijk een vroegere poort, die ten tijde van de profeet niet meer bestond. Hij spreekt immers van 'de plaats van' de eerste poort, de plaats waar de poort eerst was. Blijkbaar was de Hoekpoort ter plaatse van de eerste poort.
Zacharia voorzegt dat Jeruzalem 'verhoogd en bewoond' zal worden, van 'de poort van Benjamin' af, tot aan de plaats van 'de eerste poort', tot aan 'de Hoekpoort' toe. 
 
De '''Efraïmpoort'''. De [[Efraïmpoort|poort van Efraïm]]''' leidde naar het stamgebied van Efraïm en was daarom vermoedelijk aan de noordzijdenoord(west)zijde van de stad. Zie hierboven 'Ephraim Gate' links op de kaart ''Jerusalem of Nehemia''.
<blockquote>''Zac 14:10 Dit ganse land zal rondom als een vlak veld gemaakt worden, van Geba tot Rimmon toe, zuidwaarts van Jeruzalem; en zij zal verhoogd en bewoond worden in haar plaats; van de poort van Benjamin af, tot aan de plaats van de eerste poort, tot aan de Hoekpoort toe; en [van] den toren van Hananeel, tot aan des konings wijnbakken toe. (SV)''</blockquote>
 
'''Hoekpoort'''. Zacharia voorzegt dat Jeruzalem 'verhoogd en bewoond' zal worden, van 'de poort van Benjamin' af, tot aan de plaats van 'de eerste poort', tot aan 'de Hoekpoort' toe. 
De '''poort van Benjamin''' heet vermoedelijk zo, omdat zij uitzag naar het noorden, naar het stamgebied van Benjamin. Zij moet daarom in de noordelijke muur zijn. De poort van Benjamin is vermoedelijk dezelfde als de poort van Erfräim.
 
<blockquote>''2KonZac 14:1310 EnDit Joas,ganse deland koningzal vanrondom Israël,als greepeen Amazia,vlak denveld koninggemaakt van Judaworden, denvan zoonGeba vantot JoasRimmon toe, den zoonzuidwaarts van Ahazia,Jeruzalem; teen Beth-semes,zij zal verhoogd en kwambewoond teworden Jeruzalemin haar plaats; envan de hijpoort brakvan Benjamin af, tot aan dende muurplaats van de Jeruzalemeerste poort, vantot aan de poortHoekpoort toe; en [van] Efraïmden toren van Hananeel, tot aan dedes Hoekpoort,konings vierhonderdwijnbakken ellentoe. (SV)''</blockquote>Zie hierboven 'Corner Gate' links op de kaart ''Jerusalem of Nehemia''.
 
'''Mestpoort'''. De [[Mestpoort]] wordt ook ''Aspoort'' genoemd.
 
De '''[[Bronpoort]]Oostpoort''' heet in de Statenvertaling ''Fonteinpoort''. De '''[[Mestpoort]]''' wordt ook ''Aspoort'' genoemd. Een bekende poort is de '''[[Oostpoort]]''', volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
'''Schervenpoort'''. In het boek van de profeet Jeremia is sprake van de '''Schervenpoort'''. Deze poort wordt nergens anders in de Bijbel zo genoemd. Vermoedelijk wordt de Mestpoort bedoeld.
De door Zacharia genoemde '<nowiki/>'''eerste poort'''<nowiki/>' is waarschijnlijk een vroegere poort, die ten tijde van de profeet niet meer bestond. Hij spreekt immers van 'de plaats van' de eerste poort, de plaats waar de poort eerst was. 
 
<blockquote>''Jer 19:2 Ga uit naar het dal Ben-Hinnom, dat [bij] de ingang van de <u>Schervenpoort</u> ligt, en predik daar de woorden die Ik tot u spreek,<br>''
(HSV)''</blockquote>
== Huidige poorten ==
De huidige muren van de oude stadskern zijn afkomstig uit verschillende bouwperioden. Zij werden in hun tegenwoordige vorm in 1542 herbouwd door de Turken onder leiding van sultan Suleiman de Grote. Deze muren hebben een omtrek van 4 km en zijn gemiddeld 12 meter hoog. Ze hebben 34 torens en 8 poorten: 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.