Naar inhoud springen

Jotham: verschil tussen versies

549 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
{{Tijdbalk Israël 800-700 v.C.}}
 
Onduidelijk is wanneer Jotam precies koning werd. Toen zijn vader Uzzia de laatste jaren van zijn regeerperiode wegens melaatsheid in afzondering moest leven, was Jotam regent. Zowel in 2 Kronieken als in 2 Koningen wordt meegedeeld dat Jotam op vijfentwintigjarige leeftijd de troon besteeg, maar de meeste onderzoekers denken dat dit de leeftijd was waarop Jotam regent werd. De zestien jaar die Jotam koning was volgens beide Bijbelboeken is zeer waarschijnlijk inclusief de tijd als waarnemer (regent) voor zijn vader. Dan werd hij in het 2e jaar van Pekah koning zonder nog langer regent te zijn.
 
Jotham deed dat recht was in de ogen van de Heer. <blockquote>''2Kon 15:34 En hij deed dat recht was in de ogen des HEEREN; naar alles, wat zijn vader Uzzia gedaan had, deed hij. 2Kon 15:35 Alleenlijk werden de hoogten niet weggenomen; het volk offerde en rookte nog op de hoogten; ... (SV)''</blockquote>Tijdens de regeerperiode van Jotam werd de Bovenpoort (of "Hoge Poort", Statenvertaling, 2 Kon. 15:35) van de tempel van Jeruzalem, het huis van God, afgebouwd, 2 Kon. 15:35. Ook verrichtte Jotam werkzaamheden bij de stadsmuur van Ofel. Ook in de bergen van Juda bouwde hij steden, kastelen en torens.
 
Jotham voerde verschillende oorlogen tijdens zijn bewind. In het Bijbelboek Kronieken wordt melding gemaakt van een overwinning van Jotam op de Ammonieten, die hem daarna schatting moesten betalen, en in het Bijbelboek Koningen wordt een oorlog genoemd tegen een bondgenootschap van koning Resin van Aram en koning Pekah (Pekach) van Israël. <blockquote>''2Kon 15:37 In die dagen begon de HEERE in Juda te zenden Rezin, den koning van Syrië, en Pekah, den zoon van Remalia. (SV)''</blockquote>Hij werd machtig omdat hij zijn weg ging met God.
 
Jotham stierf op (vermoedelijk) 41-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Jeruzalem. Zijn opvolger was zijn zoon [[Achaz (koning)|Achaz]].
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.