Naar inhoud springen

Gazastrook: verschil tussen versies

601 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 23:
In de Gazastrook wonen ongeveer 2500 '''christenen''' (jaar 2014). Hun aantal is sinds Hamas heerst sterk teruggelopen. Ondanks dat is de verhouding met moslims over het algemeen goed.
 
'''Andere terreurgroepen'''. In de Gazastrook zijn naast Hamas ook andere '''terroristische groepen''' actief, zoals de ''Islamitische Jihad'', het ''Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina'' en het ''Volksfront voor de Bevrijding van Palestina''. Islamitische Jihad is een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund. Ze is radicaler dan Hamas. Evenals Hamas echter wil ze Israël vervangen door een Palestijnse staat. De militaire vleugel van deze groepering, de Al-Quds Brigades, bestookt Israël met raketten bestookt. Het doel van Islamitische Jihad is de 'agressie' van Israël te stoppen en Israël te verslaan. 
 
Er zijn ook een aantal Salafi-groepen actief in Gaza (anno 2017). De vier belangrijkste actieve Salafi-groepen zijn:
* Jund Ansar Allah (= "soldaten van Gods supporters")
* Jaysh Al-Islam (= "leger van de islam")
* Jaysh Al-Ummah (= "leger van de natie")
* Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (= "monotheïsme en Jihad").
Het succes van de Islamitische Staat (ISIS), die ook een hardlijnige Salafi-groep is, heeft de salafisten in Gaza geïnspireerd en versterkt. Verklaringen uitgegeven door Salafi-groepen bijvoorbeeld bevatten liederen en beelden die van ISIS afkomstig zijn.
''Israël heeft bij twee aanvallen in de Gazastrook zes Palestijnse militanten gedood. Donderdag werden drie militanten gedood die bij de noordgrens met Israël bezig waren met explosieven. Woensdag kwamen in de Gazastrook drie militanten om het leven bij een luchtaanval door Israël. De drie stonden volgens Israël op het punt om raketten af te vuren. De doden die vandaag vielen, zouden lid geweest zijn van een radicaal-islamitische groepering. Hamas heeft hun dood bevestigd.''
Regel 41 ⟶ 48:
2006: Hamas wint de parlementsverkiezingen in de Gazastrook. In juni wordt de Israëlische militair Gilad Shalit gevangen genomen door Hamas. Israël stelt een blokkade in.
 
2007: Hamas verdrijft de rivaliserende partij Fatah in een vierdaagse burgeroorlog. Hamas komt aan de macht. Als reactie legt Israël de export vanuit Gaza verder aan banden; de blokkade wordt in juni vergroot. President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit ontbindt het parlement en ontslaat premier Ismail Haniya (Hamas). Deze verwerpt de beslissingen van Abbas en blijft de leider in Gaza.  
 
2008: De bevolking telt 1,5 miljoen mensen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.