Naar inhoud springen

Gazastrook: verschil tussen versies

2.353 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 24:
 
== Andere terreurgroepen ==
In de Gazastrook zijn naast Hamas ook andere terroristische groepen actief, zoals de ''Islamitische Jihad'', het ''Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina'' en het ''Volksfront voor de Bevrijding van Palestina''. Islamitische Jihad is een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund. Ze is radicaler dan Hamas. Evenals Hamas echter wil ze Israël vervangen door een Palestijnse staat. De militaire vleugel van deze groepering, de Al-Quds Brigades, bestookt Israël met raketten bestookt. Het doel van Islamitische Jihad is de 'agressie' van Israël te stoppen en Israël te verslaan. 
 
Islamitische Jihad is een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund. Ze is radicaler dan Hamas. Evenals Hamas echter wil ze Israël vervangen door een Palestijnse staat. De militaire vleugel van deze groepering, de Al-Quds Brigades, bestookt Israël met raketten bestookt. Het doel van Islamitische Jihad is de 'agressie' van Israël te stoppen en Israël te verslaan. 
Er zijn ook een aantal Salafi-groepen actief in Gaza (anno 2017). De vier belangrijkste actieve Salafi-groepen zijn:
 
Er zijn ook een aantal Salafi-groepen actief in Gaza (anno 2017). De vier belangrijkste actieve Salafi-groepen zijn<ref>Colin P. Clarke, ''Hoe de opkomst van het salafisme Gaza bedreigt en Israël ernstig verontrust'', Brabosh.com, 1 dec. 2017. Het commentaar verscheen oorspronkelijk in het Engels op Foreign Affairs dd. 11 okt. 2017, https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2017-10-11/how-salafisms-rise-threatens-gaza Colin P. Clarke is een politiek wetenschapper bij de non-profit, niet-partijdige RAND Corporation en is betrokken bij het International Center for Counter Terrorism in Den Haag.</ref>:
* Jund Ansar Allah (= "soldaten van Gods supporters")
* Jaysh Al-Islam (= "leger van de islam")
* Jaysh Al-Ummah (= "leger van de natie")
* Jama’at al-Tawhid wal-Jihad (= "monotheïsme en Jihad").
Het (tijdelijke) succes van de Islamitische Staat (ISISIS), die ook een hardlijnige Salafi-groep is, heeft de salafisten in Gaza geïnspireerd en versterkt. Het tijdelijke succes van IS, dat grote delen van Irak en Syrië overnam en een kalifaat instelde, bewees dat het vormen van een kalifaat geregeerd volgens strikte islamitische principes mogelijk is. Verklaringen uitgegeven door Salafi-groepen bijvoorbeeld bevatten liederen en beelden die van ISIS afkomstig zijn.
 
De actieve salafistische groepen in Gaza stellen zichzelf voor als de meest waarachtig islamitische organisaties in de Palestijnse gebieden:
* Zij zijn op religieuze gronden gekant tegen parlementsverkiezingen en beschouwen Hamas-leden als ongelovigen wegens hun bereidheid om deel te nemen aan Palestijnse parlementsverkiezingen in 2006. 
* Zij menen een hogere morele standaard te hebben en hebben hun leden ingezet om videowinkels, internetcafé's en andere instellingen te sluiten die zij “on-islamitisch” bevinden.
* Zij hebben Hamas bekritiseerd om zijn instemming met een staakt-het-vuren met de zionistische vijand (Israël). IS-aanhangers hebben sporadisch raketten over de grens naar Israël afgevuurd om het staakt-het-vuren, dat sinds 2015 geldt, te saboteren. Als reactie hierop heeft Hamas een campagne gevoerd tegen de salafisten, waarbij het tot vuurgevechten is gekomen.
Zij dagen Hamas dus uit en kunnen Hamas naar een hardere houding. Een aantal radicalere Hamas-leden is overgelopen naar deze groepen.
''Israël heeft bij twee aanvallen in de Gazastrook zes Palestijnse militanten gedood. Donderdag werden drie militanten gedood die bij de noordgrens met Israël bezig waren met explosieven. Woensdag kwamen in de Gazastrook drie militanten om het leven bij een luchtaanval door Israël. De drie stonden volgens Israël op het punt om raketten af te vuren. De doden die vandaag vielen, zouden lid geweest zijn van een radicaal-islamitische groepering. Hamas heeft hun dood bevestigd.''
Regel 62 ⟶ 70:
 
2014: In juli zet Israël met precisiebombardementen de aanval op Hamas en andere Gazaterroristen in, na aanhoudende raktbeschietingen uit de Gazastrook. Daarna volgt een grondoffenstief.
 
2015: Hamams komt medio 2015 een staakt-het-vuren met Israël overeen.
 
== Bronnen ==
Onder meer:
 
Colin P. Clarke, ''Hoe de opkomst van het salafisme Gaza bedreigt en Israël ernstig verontrust'', Brabosh.com, 1 dec. 2017. Het commentaar verscheen oorspronkelijk in het Engels op Foreign Affairs dd. 11 okt. 2017, <nowiki>https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2017-10-11/how-salafisms-rise-threatens-gaza</nowiki> Colin P. Clarke is een politiek wetenschapper bij de non-profit, niet-partijdige RAND Corporation en is betrokken bij het International Center for Counter Terrorism in Den Haag.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.