Naar inhoud springen

Gazastrook: verschil tussen versies

94 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 26:
In de Gazastrook zijn naast Hamas ook andere terroristische groepen actief, zoals de ''Islamitische Jihad'', het ''Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina'' en het ''Volksfront voor de Bevrijding van Palestina''.
 
'''Palestijnse Islamitische Jihad'''. De Palestijnse Islamitische Jihad is een terreurorganisatie die door Iran wordt gesteund. Ze is radicaler dan Hamas. Evenals Hamas wil ze Israël vervangen door een Palestijnse staat. De militaire vleugel van deze groepering, heet de Al-Qoeds Brigades, bestookt Israël(naar methet rakettenArabisch: ''Saraya al-Qoeds).'' ("Al-Qoeds" is de Arabische naam van Jeruzalem.) Het doel van Islamitische Jihad is de 'agressie' van Israël te stoppen en Israël te verslaan. De militaire brigades bestoken Israël met raketten.
Uit het nieuws van 2017:
"Donderdagnamiddag 30 november vuurden de Al Quds Brigades ''(Saraya al-Quds)'', de gewapende militie van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), 12 mortiergranaten af vanuit de Strook naar een legerpost van het IDF. Het geschut van de terreurgroep werd vrijwel onmiddellijk beantwoord door IDF tanks en later gevolgd door precisie bombardementen en beschietingen van stellingen van de PIJ en Hamas door de Israëlische luchtmacht (IAF). Na ongeveer twee uren keerde de rust weer in het gebied."
Bron: ''Opnieuw schermutselingen tussen Palestijnse terroristen en het IDF aan de grens met Gaza'', nieuwsbericht van 1 dec. 2017 op Brabosh.com, https://brabosh.com/2017/12/01/vpqpct-fjv/
Regel 44:
* Zij hebben Hamas bekritiseerd om zijn instemming met een staakt-het-vuren met de zionistische vijand (Israël). IS-aanhangers hebben sporadisch raketten over de grens naar Israël afgevuurd om het staakt-het-vuren, dat sinds 2015 geldt, te saboteren. Als reactie hierop heeft Hamas een campagne gevoerd tegen de salafisten, waarbij het tot vuurgevechten is gekomen.
Zij dagen Hamas dus uit en kunnen Hamas naar een hardere houding. Een aantal radicalere Hamas-leden is overgelopen naar deze groepen.
Uit het nieuws van 2012:
''Israël heeft bij twee aanvallen in de Gazastrook zes Palestijnse militanten gedood. Donderdag werden drie militanten gedood die bij de noordgrens met Israël bezig waren met explosieven. Woensdag kwamen in de Gazastrook drie militanten om het leven bij een luchtaanval door Israël. De drie stonden volgens Israël op het punt om raketten af te vuren. De doden die vandaag vielen, zouden lid geweest zijn van een radicaal-islamitische groepering. Hamas heeft hun dood bevestigd.''
''"Israël heeft bij twee aanvallen in de Gazastrook zes Palestijnse militanten gedood. Donderdag werden drie militanten gedood die bij de noordgrens met Israël bezig waren met explosieven. Woensdag kwamen in de Gazastrook drie militanten om het leven bij een luchtaanval door Israël. De drie stonden volgens Israël op het punt om raketten af te vuren. De doden die vandaag vielen, zouden lid geweest zijn van een radicaal-islamitische groepering. Hamas heeft hun dood bevestigd.''"
(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 6 sept. 2012)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.