Naar inhoud springen

Jesaja (profeet): verschil tussen versies

601 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Jesaja''' was een profeet in het land [[Israël (land)|Israël]], die leefde in de 2e helft van de 8e eeuw voor Christus. Hij schreef een boek dat bekend staat als het Bijbelboek [[Jesaja (bijbelboek)|Jesaja]].
 
Hij was de zoon van een zekeren Amoz, die volstrekt niet met de profeet [[Amos]] verward mag worden. Hij was een burger van het rijk van [[Juda (koninkrijk)|Juda]] en een bewoner van [[Jeruzalem]]. Zijn profetische werkzaamheid begon in het laatste jaar der regering van [[Uzzia]]. Hij profeteerde voorts onder [[Jotham]], [[Achaz]] en [[Hizkia]].
 
{{Tijdbalk Israël 750-650 v.C.}}
 
Hij was gehuwd en vader van drie zonen.
en stierf
 
Hij stierf volgens de overlevering de marteldood in de eerste regeringsjaren van Manasse. Hij is doormidden gezaagd in de stam van een Johannesbroodboom; naar dit gruwelijke voorval schijnt Heb. 11:37 te verwijzen.<blockquote>''Heb 11:37 Zij werden gestenigd, <u>in stukken gezaagd</u>, verzocht, met het zwaard vermoord, zij liepen rond in schapevachten, in geitevellen, leden gebrek, werden verdrukt, mishandeld- (TELOS)''</blockquote>Jesaja heeft dus een hoge leeftijd bereikt en wel gedurende meer dan een halve eeuw zijn bediening vervuld. Verder is niets van hem bekend.
volgens de overlevering den mar-
 
== Bron ==
teldood in de eerste regeringsjaren
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Jesaja' is op 19 dec. 2017 verwerkt.
 
van Manasse. Hij heeft alzooeen
 
hoogen leeftijd bereikt en wel ge-
 
durende meer dan eene halve eeuw
 
zijne bediening vervuld. Hij was
 
gehuwd en vader van drie zonen.
 
Verder is niets van hem bekend.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.