Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

99 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 48:
<Youtube width="768" height="432">B1Dt_ute4DU</youtube><BR>Voorstelling met traditionele instrumenten en dans. Ook hier komt, op het eind, de leider van het land in beeld.
 
'''Mensen.''' Een Nederlandse reiziger zegt van de Noord-Koreanen: "Het zijn vriendelijke, trotse, gastvrije mensen. Zeker niet alles is nep, in tegendeel zelfs. (...) Maar wat de mensen nu écht vinden, denken en voelen, daar ben ik nog niet achter gekomen. Het is ook heel lastig daar achter te komen. Wel zijn het nieuwsgierige mensen, alleen jammer dat men elkaar in de gaten houdt, waardoor de afstand met mensen groot blijft."<ref>Uit het reisverslag van Roel (2017) op https://www.jouwnoordkoreareis.nl/2017/09/01/fantastische-ervaring-in-noord-korea/</ref>
 
'''Wapenstilstand.''' Sinds de gruwelijke Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 geldt een wapenstilstand met [[Zuid-Korea]].
 
'''Wapenstilstand.''' Sinds de gruwelijke Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 geldt een wapenstilstand met [[Zuid-Korea]].
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|'''Verkeerde vlag'''
Regel 65 ⟶ 64:
'''Families gescheiden.''' De grens die het Koreaanse schiereiland verdeelt, scheidt duizenden families. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 is de grens tussen de beide landen gesloten. Jaarlijks worden via een poule 66 duizend 80- en 90-plussers uitgekozen die voor één dag hun familie aan de andere kant van de grens mogen ontmoeten. In 2015 gebeurde dat voor de 20ste keer. Na die dag zullen zij elkaar waarschijnlijk nooit meer zien.
 
'''Vluchtelingen.''' Ongeveer 30.000 Noord-Koreanen zijn naar het zuiden gevlucht (stand 2015<ref>De Nederlandse Omroepstichting noemde hetzelfde aantal in een nieuwsbericht op 21 dec. 2017.</ref>). Inpassing in de Zuid-Koreaanse samenleving valt ze zwaar. Daarom gaan de meeste vluchtelingen naar China of Europa<ref>[http://nos.nl/artikel/2052333-noord-koreaanse-kim-vluchtte-naar-zuid-korea-maar-ze-wil-terug.html Noord-Koreaanse Kim vluchtte naar Zuid-Korea, maar ze wil terug], nieuwsbericht op NOS.nl, 16 aug. 2015.</ref>.
 
== Christenen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.