Naar inhoud springen

Manasse: verschil tussen versies

2 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Manasse''' (= "doen vergeten") is in de Bijbel de naam van verschillende mannen en van een volksstam en van hun stamgebied.
 
== Naam ==
'''Naam'''. Het Strongnummer is 04519. De Hebreeuwse naam is מנשׁה, Menasjeh. De eigennaam betekent "doen vergeten" en komt 146 keer voor in het Oude Testament. De Griekse naam is Manasses. In het Engels Manasseh.
 
Manasse is de naam die Jozef aan zijn eerstgeborene gaf. Zijn jongere broer was Efraïm. <blockquote>''Ge 41:51 (SV) En Jozef noemde den naam des eerstgeborenen Manasse; want, [zeide] [hij] God heeft mij doen vergeten al mijn moeite, en het ganse huis mijns vaders.'' </blockquote><blockquote>''Ge 41:51 (HSV) Jozef gaf de eerstgeborene de naam Manasse. Want, [zei hij], God heeft mij al mijn moeite en heel mijn familie doen vergeten.'' </blockquote>“Manasse” betekent “doen vergeten”, met de gedachte die Jozef uitdrukte: "God heeft mij doen vergeten". 
 
== Verwijzingen ==
'''Verwijzingen'''. In de Bijbel verwijst de naam Manasse naar verschillende mannen, een stam van Israël en naar het gebied van deze stam.
# oudste zoon van Jozef, broer van Efraïm en stamvader. Door de stervenden Jakob als zoon aangenomen, treedt hij in de geschiedenis als het hoofd van een der twaalf stammen op.
# stam afkomstig van Manasse, een van de twaalf stammen van Israël. De eigennaam “Manasse” ging over op het nageslacht van Manasse (de stam Manasse, de Manassieten) en op het gebied dat deze stam ten erfdeel toeviel (stamgebied). Over de stam en hun stamgebied, zie [[Manasse (stam)]] voor het hoofdartikel
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.