Naar inhoud springen

Abortus: verschil tussen versies

549 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 46:
Verreweg de meeste abortussen (95%) in Nederland vinden plaats voor de twaalfde '''week'''<ref>Artikel 'Abortus is normale medische ingreep' in ''Metro'' d.d. 30 juli 2009. Percentage genoemd door de directeur van de pro-abortus organisatie ''Women on Waves''.</ref>. In 2009 gebeurden 5.257 abortussen na 13 weken zwangerschap, in 2010 was dat aantal 5.338<ref name=":0">Inspectie van de Volkgezondheid, [http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/12/14/igz-jaarrapportage-2010-wet-afbreking-zwangerschap.html jaarrapportage 2010]. </ref>. In 2010 vonden in Nederland 1484 abortussen plaats bij vrouwen die 20 tot 23 weken zwanger waren.
 
<figure-inline><figure-inline><figure-inline>[[Bestand:Foetus 20 weken.jpg|656x656px]]</figure-inline></figure-inline></figure-inline>
 
''Afbeelding: Foetus van 20 weken. In Nederland werden in het jaar 2010 1484 foetussen van 20 tot 23 weken geaborteerd''<ref name=":0" />''.''
Regel 68:
Eén van de drie meest voorkomende methoden van vruchtafdrijving is '''zuigcurretage''', die wordt toegepast tot 12/14 weken van de zwangerschap. Uit de folder van een abortuskliniek over de methode: <blockquote>''De abortus geschiedt door middel van een zgn. zuigcurettage. Allereerst wordt een eendenbek ingebracht. Daarna wordt de baarmoedermond geopend en zo nodig wordt de opening wat opgerekt; Daarna wordt door een smal buisje de baarmoeder leeggezogen.''<ref>Bron: [http://www.askkliniek.nl/bestanden/fckeditor/Info_Abortuszuigcurettage(1).pdf Abortus met zuigcuretage], folder van de abortuskliniek te Armhem. Geraadpleegd 30 nov. 2014. Opvallend is dat in de folder elke verwijzing naar 'kindje', 'baby', 'foetus', 'embryo' of iets dergelijks ontbreekt. Het is alsof er geen menselijk leven is. Het wordt in de aanloop tot de ingreep, in de voorafgaande voorlichting, al 'doodgezwegen'. </ref> </blockquote>In de volgende video vertelt Frank Pavone (van ''Priests for Life'') over de werking van zuigcurretage: [http://www.youtube.com/v/QBOAPleF1t0 video] (Youtube, Engels, 3 minuten).
 
<figure-inline><figure-inline><figure-inline>[[Bestand:Abortus 10 weken.jpg|799x799px]]</figure-inline></figure-inline></figure-inline>
 
''Abortus in de 10e week. Het muntstuk dient om een indruk van de grootte van de foetus te geven. Bron: www.AbortionNO.org''
Regel 114:
 
== Oorzaken ==
De oorzaken van de huidige abortuspraktijk zijn velerlei. 
De oorzaken van de huidige abortuspraktijk zijn velerlei. Eén oorzaak is dat de abortuspraktijk in het verborgene is. Op de tv zijn allerlei operaties en medische handelingen te zien - behalve abortus. Abortus is '''onzichtbaar'''. Abortus gebeurt in de beslotenheid van abortusklinieken en ziekenhuizen. 
 
De'''Onzichtbaar.''' oorzaken van de huidige abortuspraktijk zijn velerlei. Eén oorzaak is dat de abortuspraktijk in het verborgene is. Op de tv zijn allerlei operaties en medische handelingen te zien - behalve abortus. Abortus is '''onzichtbaar'''. Abortus gebeurt in de beslotenheid van abortusklinieken en ziekenhuizen. 
 
Een andere oorzaak is dat de ongeborene een onzichtbaar wezen is. "Uw ogen zagen mijn vormeloos begin," zegt de psalmdichter tot God (Ps. 139:16), maar wij mensen zien het, afgezien van een enkele echografie, niet. Wat onzichtbaar is, wordt makkelijker kwaad berokkend.   
 
'''<nowiki/>'Baas in eigen buik''''. Een andere oorzaak is de morele overtuiging dat de vrouw over het prille leven in haar schoot '''mag beschikken''' ten goede (koesteren en baren) of ten kwade (doden).
 
'''Ondergewaardeerd.''' Een andere oorzaak is de zienswijze dat de ongeboren vrucht geen (volwaardig) mens is. De vrucht is nog maar een klompje cellen, een stukje weefsel, een foetus. Zo'n zienswijze maakt abortus meer aanvaardbaar. Een niet-menselijke zienswijze (het ongeboren kind als niet-mens) kan leiden tot een onmenselijke behandeling, namelijk doding.
Trouwens, ook de '''onder-waardering''' van een bepaalde klasse van ''geboren'' mensen kan leiden tot achterstelling en zelfs moord. Zo werden in het nationaal-socialistische Duitsland Joden, zigeuners, Slavische volkeren, Aziaten, homofielen en mensen met een aangeboren handicap beschouwd als "ondermensen". Mede als gevolg van deze zienswijze werden tijdens het zogenaamde T-4-euthanasieprogramma eerst de gehandicapten op grote schaal vermoord en daarna tijdens de holocaust meer dan zes miljoen Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen. Een bepaalde categorie mensen als vóór-mensen of ónder-mensen (onvolwaardige mensen) of beesten ('varkens', 'apen', 'ratten') benoemen en beschouwen, maakt moord op zulke mensen aanvaardbaarder. 
 
'''Sociale druk.''' Een andere oorzaak is de druk die door de omgeving (vriend, man, familie, werkgever) wordt uitgeoefend. Volgens een studie voelden 64% van de Amerikaanse vrouwen zich onder druk gezet om een abortus te ondergaan (2004)<ref name=":1">Elliot Institute, '[http://www.theunchoice.com/pdf/FactSheets/ForcedAbortions.pdf Forced Abortion in America]', 2010, pagina 2. Het Elliot Institute is een pro-life instelling. Verwezen wordt naar een studie uit 2004. </ref>. Een jonge vrouw in Nederland stortte haar hart uit in een e-mail waarin te lezen viel:
Een andere oorzaak is de zienswijze dat de ongeboren vrucht geen (volwaardig) mens is. De vrucht is nog maar een klompje cellen, een stukje weefsel, een foetus. Zo'n zienswijze maakt abortus meer aanvaardbaar. Een niet-menselijke zienswijze (het ongeboren kind als niet-mens) kan leiden tot een onmenselijke behandeling, namelijk doding.
''Toen ik tweeëntwintig weken zwanger was vertelde ik het mijn vader. Hij was woest en regelde een abortus. In de kliniek vroegen ze nog of ik de abortus wel wilde, ik zei: "Nee", maar het gebeurde toch. Op de uitslaapkamer voelde ik aan mijn buik, een platte buik. Ik schreeuwde het uit van verdriet!''<ref name=":2">Aangehaald door Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven, in een bijlage van Leef Magazine, juni 2016. </ref>
Trouwens, ook de '''onder-waardering''' van een bepaalde klasse van ''geboren'' mensen kan leiden tot achterstelling en zelfs moord. Zo werden in het nationaal-socialistische Duitsland Joden, zigeuners, Slavische volkeren, Aziaten, homofielen en mensen met een aangeboren handicap beschouwd als "ondermensen". Mede als gevolg van deze zienswijze werden tijdens het zogenaamde T-4-euthanasieprogramma eerst de gehandicapten op grote schaal vermoord en daarna tijdens de holocaust meer dan zes miljoen Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen. Een bepaalde categorie mensen als vóór-mensen of ónder-mensen (onvolwaardige mensen) of beesten ('varkens', 'apen', 'ratten') benoemen en beschouwen, maakt moord op zulke mensen aanvaardbaarder. 
Twee andere gevallen van onder druk tot abortus overgaan:
''Twee meisjes, één van 16 en de ander van 17 waar we in de hulpverlening mee in gesprek waren, zijn beiden onder druk van de familie en vrienden toch overstag gegaan tot een abortus. Als ze steun hadden gekregen van hun familie en vrienden hadden ze liever voor hun kindje gekozen...''<ref>Bron: ''Stichting'' ''Schreeuw om Leven'', facebookbericht van 5 juli 2016.</ref>
 
''Gister kwam bij één van de abortuscentra een jong meisje met haar vriend naar buiten. Ze had haar armen over haar buik geslagen en huilde. Ze schreeuwde tegen haar vriend: "ik wil het niet!!" Waarop haar 'vriend' antwoordde: "en jij gáát die abortus doen!" Een van onze wakers sprak het stel aan waarop de 'vriend' antwoordde: "houd je rotkop dicht."''<ref>Bron: Schreeuw Om Leven, Facebook.com, 2 feb. 2018.</ref>
Een andere oorzaak is de '''druk''' die door de omgeving (vriend, man, familie, werkgever) wordt uitgeoefend. Volgens een studie voelden 64% van de Amerikaanse vrouwen zich onder druk gezet om een abortus te ondergaan (2004)<ref name=":1">Elliot Institute, '[http://www.theunchoice.com/pdf/FactSheets/ForcedAbortions.pdf Forced Abortion in America]', 2010, pagina 2. Het Elliot Institute is een pro-life instelling. Verwezen wordt naar een studie uit 2004. </ref>. Een jonge vrouw in Nederland stortte haar hart uit in een e-mail waarin te lezen viel:<blockquote>''Toen ik tweeëntwintig weken zwanger was vertelde ik het mijn vader. Hij was woest en regelde een abortus. In de kliniek vroegen ze nog of ik de abortus wel wilde, ik zei: "Nee", maar het gebeurde toch. Op de uitslaapkamer voelde ik aan mijn buik, een platte buik. Ik schreeuwde het uit van verdriet!''<ref name=":2">Aangehaald door Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven, in een bijlage van Leef Magazine, juni 2016. </ref></blockquote>Een ander geval van onder druk tot abortus overgaan:<blockquote>''Twee meisjes, één van 16 en de ander van 17 waar we in de hulpverlening mee in gesprek waren, zijn beiden onder druk van de familie en vrienden toch overstag gegaan tot een abortus. Als ze steun hadden gekregen van hun familie en vrienden hadden ze liever voor hun kindje gekozen...''<ref>Bron: ''Stichting'' ''Schreeuw om Leven'', facebookbericht van 5 juli 2016.</ref></blockquote>Een andere oorzaak is '''gebrekkige voorlichting'''. Volgens een studie waren 84% van de Amerikaanse vrouwen die een abortus ondergingen vooraf onvoldoende geinformeerd (2004)<ref name=":1" />.
'''Gebrekkige voorlichting'''. Een andere oorzaak is gebrekkige voorlichting. Volgens een studie waren 84% van de Amerikaanse vrouwen die een abortus ondergingen vooraf onvoldoende geinformeerd (2004)<ref name=":1" />.
 
== Gevolgen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.