Naar inhoud springen

Engel: verschil tussen versies

441 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 69:
Wat '''doen''' engelen zoal? Ze horen Gods stem en spreken met Hem. Ze jubelen en juichen (Job. 38:7). Ze dienen God bij het bestuur van de wereld. Ze worden door God gezonden en verschijnen aan mensen, brengen soms een boodschap aan mensen over of laten zaken aan mensen zien (Opb. 17:1). Ze dienen mensen. Ze strijden in de hemelse gewesten (Dan.; Opb. 12:7). Ze hebben een taak in de uitvoering van Gods oordelen (Opb. 15:7). 
 
Ze verrichtten soms handelingen die fysieke veranderingen op aarde brengen, bij voorbeeld het wegwentelen van de zware steen voor de opening van Jezus' graf. Een engel verscheen in de gevangenis waar Petrus was, stootte de slapende apostel wakker, deed de ketenen van zijn handen vallen en maakte dat een ijzeren poort open ging. <blockquote>''Hnd 12:6 Toen nu Herodes hem zou laten voorkomen, sliep Petrus in die nacht tussen twee soldaten, geboeid met twee ketenen; en wachters voor de deur bewaakten de gevangenis. Hnd 12:7 En zie, een engel van de Heer kwam bij hem staan en een licht scheen in de cel; en door de zijde van Petrus aan te stoten wekte hij hem en zei: Sta vlug op. En zijn ketenen vielen van zijn handen. Hnd 12:8 De engel nu zei tot hem: Omgord u en bind uw sandalen aan. En hij deed aldus. En hij zei tot hem: Werp uw mantel om en volg mij. Hnd 12:9 En hij ging naar buiten en volgde. En hij wist niet, dat wat door de engel plaatsvond, waar was, maar hij meende een gezicht te zien. Hnd 12:10 Toen zij nu door de eerste en de tweede wacht waren gegaan, kwamen zij bij de ijzeren poort die naar de stad leidt, die vanzelf voor hen openging. En zij gingen naar buiten en gingen een straat voort, en terstond scheidde de engel van hem. Hnd 12:11 En Petrus, tot zichzelf gekomen, zei: Nu weet ik waarlijk, dat de Heer zijn engel heeft uitgezonden en mij heeft verlost uit de hand van Herodes en uit al de verwachting van het volk der Joden.'' (TELOS)</blockquote>Petrus vertelde aan de gemeente "hoe de Heer hem uit de gevangenis had geleid". De Heer had daarvoor een engel ingezet. God handelt door middel van engelen. <blockquote>''Hnd 12:17 Hij echter wenkte hun met de hand dat zij moesten zwijgen en vertelde hun hoe <u>de Heer hem uit de gevangenis had geleid</u>; en hij zei: Bericht dit aan Jakobus en de broeders. En hij ging naar buiten en reisde naar een andere plaats.'' (TELOS)</blockquote>Engelen kunnen het weer op aarde beïnvloeden (Opb. 7:1). In het laatste Bijbelboek treden zij op bij de voltrekking van Gods strafgerichten; zeven engelen blazen achtereenvolgens de bazuin en zeven engelen gieten achtereenvolgens een schaal van Gods grimmigheid uit op de aarde.
 
'''Vliegen'''. Cherubs en serafs hebben vleugels. Van 'vliegen' wordt echter alleen gesproken in Opb. 14:6.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.