Naar inhoud springen

Korinthe (stad): verschil tussen versies

103 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Korinthe''' (ook gespeld ''Corinthe'', ''Korinte''; Grieks: ''Korinthos''; Engels: ''Corinth'') was in de tijd van het Nieuwe Testament de belangrijks...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Korinthe''' (ook gespeld ''Corinthe'', ''Korinte''; Grieks: ''Korinthos''; Engels: ''Corinth'') was in de tijd van het [[Nieuwe Testament]] de belangrijkste stad en tevens hoofdstad van de Romeinse provincie Achaje (Achaea), gelegen in het huidige Griekenland. De apostel [[Paulus]] deed Korinthe aan tijdens zijn tweede en derde zendingsreis. Mede hierdoor is de stad bekend geworden.
 
'''Ligging.''' Korinthe ligt op de '''landengte''' tussen Centraal-Griekenland en de Peloponnesus. De Peloponnesus is het grootste schiereiland van Griekenland, gelegen ten zuiden van het Griekse vasteland. Het wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en ermee verbonden door de 10 km brede landengte van Korinthe.
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis. Na Athene deed Paulus de stad Corinthe aan. '']]
'''Naam.''' De stad was vernoemd naar Korinthus, een zoon van de Griekse oppergod [[Zeus]].
Korinthe ligt op de '''landengte''' tussen Centraal-Griekenland en de Peloponnesus. De Peloponnesus is het grootste schiereiland van Griekenland, gelegen ten zuiden van het Griekse vasteland. Het wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en ermee verbonden door de 10 km brede landengte van Korinthe.
 
In de oudheid was Korinthe een zeer belangrijke stadstaat, die verschillende kolonies stichtte in de Middellandse Zee. Dankzij de strategische ligging was er in Korinthe veel handel en verkeer. Er stond een rechtshal, waar de apostel Paulus moest verschijnen (vgl. Hand 18:12), en een vleeshal (vgl. 1 Cor 10:25); van beide gebouwen zijn bij opgravingen overblijfselen gevonden.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.