Naar inhoud springen

Sikkel: verschil tussen versies

78 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 530px; margin-left: 20px; "
| style="padding: 15px;"| <figure-inline class="mw-default-size">[[Bestand:Sikkel-1a.jpg|250x250px]]</figure-inline><figure-inline class="mw-default-size">[[Bestand:Sikkel-1b.jpg|246x246px]]</figure-inline><br>''Eerste gemunte Joodse zilveren sikkel, geslagen in 68 n.C., het tweede jaar van de Eerste Opstand (66-70 n.C.) tegen de Romeinse overheersing. De voorzijde van de munt (links) heeft de woorden "sikkel van Israël" en "jaar twee" (= 2e jaar van de Opstand, dus 68 n.C.) en toont een beker, die misschien in gebruik was in de tempel. De achterzijde (rechts) heeft de woorden "Jeruzalem de Heilige" en toont drie granaatappels, misschien de top van de staf van de tempelpriester, en de woorden "Jeruzalem de Heilige"''<ref>Bron: Sandy Brenner, [http://www.mefacts.com/cached.asp?x_id=10080 "Firsts" in Ancient Judaean Coins], artikel op MEfacts.com, jaar onbekend. </ref>
|}
 
Regel 26:
Jozef werd door zijn broers verkocht aan Ismaëlitische kooplieden. Zij ontvingen 20 zilverlingen. De Ismaëlieten wilden natuurlijke door de handel winnen.
 
De [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jezus_Christus [Heer Jezus]] werd door Judas overgeleverd voor het geldbedrag dat voor een slaaf werd neergeteld: 30 zilverlingen.<blockquote>''Mattheüs 26:15 en hij zeide: Wat wilt gij mij geven? Dan zal ik Hem u overleveren. (26-16a) En zij stelden hem dertig zilverlingen ter hand.'' (NBG51)</blockquote>Daarmee ging een profetie in vervulling:<blockquote>''Zacharia 11:12 En ik heb tot hen gezegd: Indien het goed is in uw ogen, geeft mijn loon, maar indien niet, laat het. Toen wogen zij mijn loon af: dertig zilverstukken. Zacharia 11:13 Maar de HERE zeide tot mij: Werp dat de pottenbakker toe; een heerlijke prijs waarop Ik hunnerzijds geschat ben! En ik heb de dertig zilverstukken genomen en die in het huis des HEREN de pottenbakker toegeworpen.'' (NBG51)</blockquote>Voor het verraden van Jezus kreeg Judas 30 zilveren sikkels = 120 Romeinse denarii = 120 daglonen.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.