Naar inhoud springen

Ornan: verschil tussen versies

1.418 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Ornan''' was een Jebusiet, op wiens voormalige grond met dorsvloer het huis van God gebouwd werd. Schriftplaatsen: 1 Kron. 21: 15, 18; 22:1; 2 Kron. 3: 1. In 2...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Ornan''' of ''Arauna'' was een Jebusiet, op wiens voormalige grond met dorsvloer hetDavid huiskocht vanom Goder gebouwdeen werd. Schriftplaatsen:altaar 1te Kronbouwen. 21:Op 15,deze 18;plaats 22:1;werd 2later Kron.het 3:huis 1van God gebouwd.
 
Schriftplaatsen: 1 Kron. 21: 15-28; 22:1; 2 Kron. 3: 1.
In 2 Sam. 24: 18 wordt hij Aranja genoemd. ''Ornan'' betekent ''vlug, vluchtig, buigzaam''<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Ornan. Van Ronkel was hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler. </ref>.
 
In 2 Sam. 24: 18 wordt hij Aranja genoemd. ''Ornan'' betekent ''"vlug, vluchtig, buigzaam''"<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Ornan. Van Ronkel was hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler. </ref>of "licht was bestendigd" of "hun pijnbomen"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce.  </ref>. De naam komt 12x voor in de Bijbel. Het Strongnummer is 0771.
 
In 2 Sam. 24: 18-24 wordt hij Arauna genoemd. (In het Engels: Araunah.)<blockquote>''2Sa 24:18 Op die dag kwam Gad tot David en zeide tot hem: Ga heen, richt een altaar op voor de HERE op de dorsvloer van de Jebusiet Arauna. (SV)''</blockquote>In 2 Samuel staat dat David de dorsvloer en de ossen kocht voor vijftig sikkels zilver. Hij bouwde daar een altaar en offerde brandoffers en vredeoffers, zonder dat er iets wordt gezegd over het bouwen van een huis voor Jahweh op die plaats. In Kronieken staat dat David aan Ornan 600 sikkels goud gaf voor zijn plaats. In 2 Kron. 3: 1-2 leren we dat de dorsvloer op de berg Moria lag en dat de plek door David was bereid voor de tempel, die door Salomo werd gebouwd. Derhalve omvatte 'de plaats' een veel groter stuk grond dan nodig was voor Davids altaar, en misschien ook de woning van Arauna.
 
Dit maakt misschien deel uit van wat nu het Tempelgebied wordt genoemd.
 
== Bron ==
''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Araunah. Tekst hiervan is vertaald en verwerkt op 25 maart 2018.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.