Naar inhoud springen

Lystra: verschil tussen versies

154 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Lystra''' of ''Lystre ''was een stad in het Klein-Aziatisch landschap [[Lycaonië]], niet ver van [[Derbe]] en [[Ikonium]]. Hier verkondigde de apostel [[Paulus]] al op zijn eerste zendingsreis het Evangelie. Ook tijdens zijn tweede zendingsreis deed hij Lystra aan, en leerde er [[Timotheüs]] kennen, die hem zou vergezellen.
 
{{Eerste zendingsreis van Paulus}}
{{Tweede zendingsreis van Paulus}}[[Bestand:Paulus eerste zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van Lystra tussen Iconium en Derbe'']]
 
[[Bestand:Paulus eerste zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van Lystra tussen Iconium en Derbe'']]
In de stad Lystra genas de apostel Paulus een kreupele man. De omstanders meenden daarop dat Paulus en Barnabas goden waren. Barnabas noemden zij [[Zeus]] en Paulus Hermes. Voor de stad Lystra was een tempel van Zeus. De [[priester]] van Zeus wilde met de menigten offeren aan de vreemdelingen. <blockquote>''Hnd 14:11 En toen de menigten zagen wat Paulus had gedaan, verhieven zij hun stem in Lycaonisch en zeiden: De goden zijn aan mensen gelijk geworden en tot ons neergedaald. Hnd 14:12 En zij noemden Barnabas Zeus en Paulus Hermes, omdat hij het woord voerde.'' ''Hnd 14:13 En de priester van de tempel van Zeus, die voor de stad was, bracht stieren en kransen aan de voorpoorten en wilde met de menigten offeren. Hnd 14:14 Toen echter de apostelen Barnabas en Paulus dit hoorden, scheurden zij hun kleren, sprongen naar voren tussen de menigte'' ''Hnd 14:15 en schreeuwden aldus: Mannen, waarom doet u dit? Ook wij zijn mensen van gelijke natuur als u en verkondigen u dat u zich van deze nietige goden moet bekeren tot de levende God, die de hemel, de aarde, de zee en alles wat daarin is, heeft gemaakt.'' (TELOS)</blockquote>Volgens een oud verhaal waren Zeus en Hermes al eens eerder in menselijke gestalte in Lystra geweest - en afgewezen, wat ongeluk over de stad gebracht had. Nu wilden zij Zeus en Hermes aannemen. Paulus en Barnabas weerhielden ternauwernood de menigten ervan hun te offeren (Hand. 14:18).
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.