Naar inhoud springen

Wekenfeest: verschil tussen versies

22 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Het huidige ''Joodse'' Wekenfeest gaat terug op het bijbelse Wekenfeest, maar is anders. Over het Joodse wekenfeest, zie [[Sjavoeot]].
 
De dag van het Wekenfeest is 'de dag der eerstelingen', Num. 28:26.<blockquote>''Nu 28:26 Insgelijks op den dag der eerstelingen, als gij een nieuw spijsoffer den HEERE zult offeren na uw weken, zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen. (SV)''</blockquote>Het wekenfeest werd later Pinksterfeest of [[Pinksteren (chr.)|Pinksteren]] genoemd. Pinksteren komt van het Griekse ''pentecoste'', vijftigste (dag), omdat het gehouden werd op de 50e dag geteld vanaf Eerstelingsgarve.
 
Het Feest der Weken werd gehouden in de 3e maand van de godsdienstige kalender, op de 50e dag gerekend van de dag van het eerste oogstfeest, het Feest van de Eerstelingsgarve, in de 1e maand.<blockquote>''Le 23:15 Daarna zult gij u tellen van den anderen dag na den sabbat, van den dag, dat gij de garf des beweegoffers zult gebracht hebben; het zullen zeven volkomen sabbatten zijn; Le 23:16 Tot den anderen dag, na den zevenden sabbat, zult gij vijftig dagen tellen, dan zult gij een nieuw spijsoffer den HEERE offeren.'' (SV)</blockquote>Het feest valt dan ook op de 6e dag van de Joodse maand Siwan, rond 20 mei.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.