Naar inhoud springen

Wekenfeest: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
'''<nowiki/>'Pinksteren'.''' Het wekenfeest werd later Pinksterfeest of [[Pinksteren (chr.)|Pinksteren]] genoemd. Pinksteren komt van het Griekse ''pentecoste'', vijftigste (dag), omdat het gehouden werd op de 50e dag geteld vanaf Eerstelingsgarve.
 
'''Tijd'''. Het Feest der Weken werd gehouden in de 3e maand van de godsdienstige kalender, op de 50e dag gerekend van de dag van het eerste oogstfeest, het Feest van de Eerstelingsgarve, in de 1e maand.<blockquote>''Le 23:15 Daarna zult gij u tellen van den anderen dag na den sabbat, van den dag, dat gij de garf des beweegoffers zult gebracht hebben; het zullen zeven volkomen sabbatten zijn; Le 23:16 Tot den anderen dag, na den zevenden sabbat, zult gij vijftig dagen tellen, dan zult gij een nieuw spijsoffer den HEERE offeren.'' (SV)</blockquote>Het feest valt dan ook op de 6e dag van de Joodse maand Siwan, rond 20 mei.
 
Het feest valt dan ook op de 6e dag van de Joodse maand Siwan, rond 20 mei.
 
'''Eerstelingen van de tarweoogst.''' De dag van het Wekenfeest is 'de dag der eerstelingen', Num. 28:26.<blockquote>''Nu 28:26 Insgelijks op <u>den dag der eerstelingen</u>, als gij een nieuw spijsoffer den HEERE zult offeren na uw weken, zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen. (SV)''</blockquote>Evenals het feest der eerstelingsgarve was ook het feest der weken een feest der eerstelingen. Ging het bij het eerste feest om eerstelingen van de gersteoogst, bij het tweede feest ging het om eerstelingen van de tarweoogst.<blockquote>''Ex 34:22 Het feest der weken zult gij ook houden, zijnde het feest der eerstelingen van den tarweoogst, en het feest der inzameling, als het jaar om is. Ex 23:19 De eerstelingen der eerste vruchten uws lands zult gij in het huis des HEEREN uws Gods brengen. Gij zult het bokje niet koken in de melk zijner moeder.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Ex 23:16 En het feest des oogstes, der eerste vruchten van uw arbeid, die gij op het veld gezaaid zult hebben.'' (SV)</blockquote>'''Spijsoffer.''' Op de dag der eerstelingen moest een nieuw spijsoffer aan Jhwh worden gebracht. Het volgde zeven weken na het spijsoffer van de eerstelingsgarve.<blockquote>''Le 23:15 Daarna zult gij u tellen van den anderen dag na den sabbat, van den dag, dat gij de garf des beweegoffers zult gebracht hebben; het zullen zeven volkomen sabbatten zijn; Le 23:16 Tot den anderen dag, na den zevenden sabbat, zult gij vijftig dagen tellen, dan zult gij een nieuw spijsoffer den HEERE offeren.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Nu 28:26 Insgelijks op den dag der eerstelingen, als gij een nieuw spijsoffer den HEERE zult offeren na uw weken, zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen. (SV)''</blockquote>'''Beweegbroden'''. Het spijsoffer bestond uit twee beweegbroden. De beweegbroden waren tarwebroden. <blockquote>''Le 23:17 Gijlieden zult uit uw woningen twee beweegbroden brengen, zij zullen van twee tienden meelbloem zijn, gedesemd zullen zij gebakken worden; het zijn de eerstelingen den HEERE.'' (SV)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.