Naar inhoud springen

Gajus: verschil tussen versies

348 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
2. Gajus een Macedoniër, die Paulus op diens reizen vergezelde en bij het oproer te Efeze in gevaar kwam (Hand. 19 : 29).
 
3. GajasGajus een man uit Derbe, reisgezel van Paulus (Hand. 20 : 4). Vanaf Korinthe ging hij met Paulus mee op diens laatste reis naar Jeruzalem.<blockquote>''Hnd 20:4 En hem vergezelden tot in Asia Sopater, de zoon van Pyrrhus, van Berea; van de Thessalonikers, Aristarchus en Secundus, Gajus van Derbe, Timotheus, en de Asiaten Tychicus en Trofimus.'' (TELOS) </blockquote>
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|Derde zendingsreis van Paulus]]
 
4. Gajus de ontvanger van de [[derde brief van Johannes]], door deze om zijn gastvrijheid geprezen. Hij was kennelijk een voorganger in de gemeente<ref>Inleiding tot de derde brief van Johannes in de [[TELOS-vertaling]] van het Nieuwe Testament (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982).</ref>. Johannes schrijft aan hem:<blockquote>''3Jo 1:3 ... ik heb mij zeer verblijd toen er broeders kwamen en van uw waarheid getuigden, zoals u in de waarheid wandelt. (...) 3Jo 1:5 Geliefde, u handelt trouw in alles wat u jegens de broeders bewerkt, en dat jegens vreemdelingen, 3Jo 1:6 die van uw liefde getuigd hebben tegenover de gemeente; u zult er goed aan doen, als u hen voorthelpt op een wijze God waardig; (TELOS)''</blockquote>'''Dezelfden?''' Sommigen houden alle vier, of althans drie, of telkens twee namen voor één persoon. Velen vermoeden dat Gajus uit Macedonië en Gajus uit Derbe dezelfde persoon zijn<ref>D. Harting, ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'', onderdeel van de Online Bible (Importantia).</ref>. Daar echter de naam ''Gajus'', later ''Cajus'' , een zeer veelgebruikte Romeinse voornaam was, kan men gerust alle vier laten bestaan.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.