Naar inhoud springen

Koninkrijk van God: verschil tussen versies

450 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 9:
 
== Koninkrijk der hemelen ==
De uitdrukking "'''koninkrijk der hemelen'''" is een benaming van het Koninkrijk van God en wel onder een ander gezichtspunt. "Koninkrijk van God" en "koninkrijk der hemelen" verwijzen naar dezelfde zaak, hetzelfde koninkrijk.<blockquote>''Mt 19:23 Jezus nu zei tot zijn discipelen: Voorwaar, Ik zeg u, dat een rijke moeilijk het <u>koninkrijk der hemelen</u> zal binnengaan. Mt 19:24 En opnieuw zeg Ik u: het is gemakkelijker dat een kameel gaat door het oog van een naald, dan dat een rijke het <u>koninkrijk van God</u> binnengaat. (TELOS)''</blockquote>De uitdrukking "koninkrijk der hemelen" duidt aan dat het rijk door de hemelen, waarin God woont, geregeerd wordt. De hoogste zetel, de troon van God, staat immers in de hemel. De uitdrukking komt vooral in het evangelie naar Mattheüs voor, dat de Heer Jezus als de messiaanse Koning der Joden voorstelt. 'Koninkrijk van God' en 'Koninkrijk der hemelen' verwijzen dus naar dezelfde zaak, hetzelfde koninkrijk, maar onder verschillend opzicht. Vergelijk 'koninkrijk van Wilhelmina' en 'Koninkrijk der Nederlanden'. Ook deze uitdrukkingen verwijzen naar hetzelfde koninkrijk. Indonesië maakte als 'Nederlands Indië' ooit deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, omdat de hoogste regering zetelde in Nederland. Koningin Wilhelmina regeerde met de Nederlandse ministers over Nederlands Indië.
 
Volgens Jaap Fijnvandraat<ref>'[http://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=2610 Het Koninkrijk der hemelen en het Koninkrijk van God]', aflevering 4 van een serie artikelen van viervorst. Deze aflevering verschreen oorspronkelijk in ''Bode van het Heil in Christus'', nr. 256, jaargang 125, dec. 1982. </ref> legt de term "koninkrijk van God" de nadruk op de ''geestelijke sfeer'', op de atmosfeer waardoor het koninkrijk gekenmerkt wordt, en legt de term "koninkrijk der hemelen" meer de nadruk op het ''uiterlijk zichtbare'' van het koninkrijk.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.