Naar inhoud springen

1 Korinthiërs: verschil tussen versies

2.366 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 30:
 
== Indeling ==
Dit bijbelboek bestaat uit 16 hoofdstukken, (een indeling die niet door Paulus zelf is aangebracht). Hun inhoud wordt hierondersamengevat aangeduidin [[1 Korinthiërs/Samenvatting|Samenvatting]]
 
=== Hoofddelen ===
De brief laat zich in twee hoofddelen delen:
# De kwesties waarvan Paulus vernomen had (1 Kor. 1-6)
Regel 77 ⟶ 76:
* 16:13-24 Vermaningen en groeten
 
=== HoofdstukkenSamenvatting ===
Zie [[1 Korinthiërs/Samenvatting]]
Dit bijbelboek bestaat uit 16 hoofdstukken (een indeling die niet door Paulus zelf is aangebracht). Hun inhoud wordt hieronder aangeduid. 
 
Hoofdstuk 1: Hierin wordt gewezen op de vele gaven, die in hun midden waren, maar tevens wordt de sektegeest veroordeeld die zich onder hen openbaarde ten koste van de grootheid van de Heer Jezus en zijn werk.
 
Hoofdstuk 2: De gelovige moet zich laten onderwijzen door de Heilige Geest om de gedachten van de Heer te leren verstaan.
 
Hoofdstuk 3: Opnieuw wijst hij hun op hun vleselijke toestand, doordat ze zich achter hun leraars schaarden en hen tot partijhoofden wilden maken, in plaats van de Heer Jezus direkt te volgen. Het bouwen op het fundament, d.i. Christus, onder verantwoordelijkheid van de gelovige. "Een ieder zie toe hoe hij daarop bouwt."
 
Hoofdstuk 4: Paulus wijst op de benarde positie waarin hij geweest is, doordat hij de Heer trouw diende en roept hen op zijn navolgers te zijn.  
 
Hoofdstuk 5: De toepassing van gemeentelijke tucht op iemand die in de zonde leefde. "Doet de boze uit uw midden
 
weg".
 
Hoofdstuk 6: De wandel van de gelovige moet zijn afgezonderd van het kwaad, vooral van onzedelijkheid.
 
Hoofdstuk 7: Over de positie van de gehuwde en van hen die ongehuwd zijn. 
 
Hoofdstuk 8: Waarschuwing het vlees dat aan afgoden geofferd is, niet te eten, terwille van hen die zich van de afgoden hadden bekeerd. 
 
Hoofdstuk 9: Zij die de Heer dienen door zijn woord te prediken, hebben het recht van het evangelie te leven. De gelovigen hebben hiervoor wekelijks hun offers van mededeelzaamheid te brengen (vgl. Hebr. 13:16). Over de tafel van de Heer en de tafel van de boze geesten. Over het samenkomen aan één plaats en het vieren van het avondmaal. 
 
Hoofdstuk 10: "Wie meent te staan, zie toe, dat hij niet valt." 
 
Hoofdstuk 11: De houding van de vrouw in de gemeente. 
 
Hoofdstuk 12: Over de verscheidenheid van gaven. De gemeente is het lichaam van Christus. "Door één Geest tot één lichaam gedoopt". 
 
Hoofdstuk 13: Het lied der liefde. 
 
Hoofdstuk 14: Gemeentelijke verordeningen: het gebruiken van de door God gegeven gaven onder de leiding van de Heilige Geest in het midden van het gemeentelijk samenzijn. 
 
Hoofdstuk 15: Over de opstanding van het lichaam. "De Eersteling Christus, daarna die van Christus zijn, bij zijn komst." Een geheimenis wordt bekend gemaakt: "wij zullen niet allen ontslapen."  
 
Hoofdstuk 16: De inzameling op de eerste dag van de week. Paulus' voornemen. Een aanbeveling voor Timotheüs. Groeten. 
 
== Commentaar ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.