Naar inhoud springen

Israël (land): verschil tussen versies

98 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 138:
De '''jaargetijden '''worden vooral bepaald door de droogte en door de regen. De Heilige Schrift kent slechts twee jaargetijden: zomer en winter, Gen. 8 :22. Van de lente en de herfst, de tijden aan het begin en aan het einde van het droge seizoen, spreekt zij zelden.
 
Het droge jaargetijde, waarmee de zomer samenvalt, loopt van mei tot half oktober. In deze periode regent het zelden<ref>Over het klimaat in Israël, zie https://www.climatestotravel.com/climate/israel</ref>. De dauw, die in de kustvlakte het sterkst is, brengt wel enige bevochtiging, maar kan niet voorkomen dat in de maand september de grond soms gescheurd is door de droogte met kloven van een handbreed.
 
Het regenseizoen – de winter – loopt van half oktober tot april en wordt ingedeeld in drie perioden:
Regel 144:
# dat van de ''winterregen'', die in de loop van november begint, en vaak acht dagen achtereen valt, en overal de regenbakken vult;
# dat van de ''spade ''(= late) regen, die het graan tot rijpheid brengt.
De '''winden''', die uit het westen en zuidwesten waaien, brengen regen, de oostenwind brengt droogte aan. De hete woestijnwinden, zijn de Sirokko, die uit het zuidwesten waait, en de Samoem, die uit het zuidoosten waait,. Ze zijn met hun verzengende adem schadelijk, soms dodelijk voor mens en dier.
 
== Voortbrengselen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.