Naar inhoud springen

Filistijnen: verschil tussen versies

43 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Filistijnen''' (Eng. ''Philistines'') waren nakomelingen van Mizraïm, zoon van Cham (Gen. 10 :14), een volk aan de kusten van de Middellandse zee in he...')
 
Regel 32:
 
== Typologie ==
De Filistijnen vertegenwoordigen typologisch of figuurlijk-geestelijk de aanmatiging en binnendringing van de mens in het vlees (niet in de Geest, Rom. 8:9) in datgene wat God toebehoort. Zij woonden met de Israëlieten in het beloofde land, zoals [http://www.christipedia.nl/Artikelen/D/Dolik [dolik]] met de tarwe in Gods koninkrijk. In de dagen van Eli werden de Israëlieten overwonnen en de ark van het verbond geroofd. Zij verdrukten Israël 40 jaren, totdat de richter en Nazireeër Simson tegen hen optrad. Zij maakten en hanteerden ijzeren wapens. Deze lichamelijk onbesnedenen staan voor de geestelijk onbesnedenen die slechts in naam christen zijn. 
 
Paulus verkeerde 'in gevaren onder valse broeders' (2 Cor. 11:26)<blockquote>''2Co 11:26 Dikwijls op reis, in gevaren van rivieren, in gevaren van rovers, in gevaren door volksgenoten, in gevaren door de volken, in gevaren in de stad, in gevaren in de woestijn, in gevaren op zee, in gevaren onder valse broeders; (TELOS)''</blockquote>Paulus wijst op 'binnengeslopen valse broeders,' die gelovigen tot slavernij onder de wet wilden brengen. <blockquote>''Ga 2:4 en dat vanwege de binnengeslopen valse broeders, die zich hadden binnengedrongen om onze vrijheid te bespieden die wij in Christus Jezus hebben, met het doel ons tot slavernij te brengen. (TELOS)''</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.