Naar inhoud springen

Bekering: verschil tussen versies

528 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
'''In- en uitwendig.''' Deze ommekeer dient een hartezaak te zijn, niet slechts uitwendig: niet alleen een uitwendige gedragsverandering of een woordelijke belijdenis:<blockquote>''Hnd 3:19 Hebt dan berouw en bekeert u, opdat uw zonden worden uitgewist, opdat de tijden van verkwikking komen van het aangezicht van de Heer'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Hnd 26:20 maar ik heb eerst hun die in Damaskus en in Jeruzalem waren en in het hele land van Judea en aan de volken verkondigd, dat zij berouw moesten hebben en zich tot God bekeren en werken doen, de bekering waardig. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Deut. 30:2 En gij zult u bekeren tot den HEERE, uw God, en Zijner stem gehoorzaam zijn, naar alles, wat ik u heden gebiede, gij en uw kinderen, met uw ganse hart en met uw ganse ziel. (SV)'' </blockquote>Soms wordt in de Bijbel over bekering gesproken als over een inwendige verandering; soms echter ook over een uiterlijk zichtbare verandering en ook wordt van een inwendige én uitwendige ommekeer melding gemaakt. De verandering bij een bekering is ''zowel uitwendig als inwendig''''':''' een andere weg inslaan alsook andere gedachten of gezindheid aannemen:
 
Paulus spoorde een tovenaar aan zich innerlijk te bekeren:<blockquote>''Hnd 8:22 Bekeer u dan van deze boosheid van u en bid de Heer, of deze toeleg van uw hart u vergeven mag worden;'' (TELOS)</blockquote>'''Nood en bekering'''. Vaak komen mensen pas tot bekering in hun nood, in hun benauwdheid. <blockquote>''2Kr 15:4 Maar als zij zich in hun nood bekeerden tot den HEERE, den God Israëls, en Hem zochten, zo werd Hij van hen gevonden. (SV)''</blockquote>Nood leidt echter niet vanzelf tot bekering. Zelfs in de grote nood kunnen mensen onbekeerlijk blijven (Opb. 9:21; 16:9, 11).
Paulus spoorde een tovenaar aan zich innerlijk te bekeren:
 
'''Gods werk vóór de bekering.''' De bekering is een antwoord op Gods werk aan het hart en geweten van een mens. Door middel van woorden (van christenen, uit de Bijbel), ontmoetingen, gebeurtenissen of omstandigheden spreekt God de mens aan. Evangelisten en andere christenen brengen de boodschap van de verlossing door Christus, gepaard met de oproep tot bekering en geloof.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.