Naar inhoud springen

Farizeeën: verschil tussen versies

967 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
== Ondeugden ==
De strenge wetsbetrachting ging bij de Farizeeën gepaard met zekere ondeugden. Ze waren ''eerzuchtig,'' ''huichelachtig'' en ''geldzuchtig''. <blockquote>''Mt 23:5 Al hun werken nu doen zij om door de mensen gezien te worden; want zij maken hun gebedsriemen breed en hun kwasten groot; Mt 23:6 en zij houden van de eerste plaats bij de maaltijden en de eerste zetels in de synagogen Mt 23:7 en de begroetingen op de markten, en houden ervan zich door de mensen Rabbi te laten noemen. U echter, laat u niet Rabbi noemen; (TELOS)''</blockquote>Ze deden zich beter voor dan ze in hun harten waren.<blockquote>''Lu 12:1 Toen intussen de duizenden van de menigte bijeengekomen waren, zodat zij elkaar verdrongen, begon Hij allereerst tot zijn discipelen te zeggen: Past u op voor het zuurdeeg, dat is de <u>huichelarij van de farizeeen</u>.''</blockquote><blockquote>''Mt 15:7 Huichelaars, treffend heeft Jesaja over u aldus geprofeteerd: Mt 15:8 ‘Dit volk eert Mij met de lippen, maar hun hart is ver van Mij vandaan; Mt 15:9 en tevergeefs vereren zij Mij, door leringen te leren die geboden van mensen zijn’.''</blockquote><blockquote>''Lu 16:14 Dit alles nu hoorden ook de farizeeen, die <u>geldzuchtig</u> waren, en zij beschimpten Hem. Lu 16:15 En Hij zei tot hen: U bent het <u>die u rechtvaardig voordoet voor de mensen</u>, maar God kent <u>uw harten</u>; want wat hoog is bij mensen, is een gruwel voor God.''</blockquote>
 
== Koninkrijk der hemelen ==
De farizeeën geloofden Johannes de Doper en de Heer Jezus niet. Zij beletten mensen het [[koninkrijk der hemelen]], dat door Johannes en Jezus verkondigd werd, binnen te gaan. <blockquote>Matth ''23:13 Wee u echter, schriftgeleerden en farizeeen, huichelaars, want u sluit het koninkrijk der hemelen voor de mensen; want uzelf gaat niet naar binnen, en hun die willen binnengaan, laat u niet toe binnen te komen. (TELOS)''</blockquote>De gelovigen werden door hen aangepakt.
 
Vergelijk:<blockquote>''Joh 12:42 Toch geloofden ook zelfs velen van de oversten in Hem; maar om de farizeeen beleden zij Hem niet, opdat zij niet uit de synagoge werden gebannen; (TELOS)''</blockquote>De Farizeeër [[Paulus|Saulus]] bekende:<blockquote>''Hnd 26:11 En in alle synagogen dwong ik, door hen te straffen, hen dikwijls te lasteren; en bovenmate woedde ik tegen hen en vervolgde hen tot zelfs in de buitenlandse steden. (TELOS)''</blockquote>
 
== Bekende Farizeeërs ==
Door de Bijbel bekende Farizeeërs zijn [[Nicodemus]], [[Gamaliël]] en Saulus van Tarsus ([[Paulus]]). De Farizeeën die met dienaars spraken, toen deze van Jezus terugkwamen zonder hem gegrepen te hebben, beweerden dat niemand van de Farizeeën in Jezus geloofde (Joh. 7:45v). Nicodemus, die een van hen was, was echter 's nachts in het geheim tot Jezus gekomen, had hem met de eretitel 'Rabbi' aangesproken en zijn geloof aan de goddelijke zending van Jezus uitgesproken (Joh. 3). Nicodemus nam het tegenover de andere Farizeeën voor Jezus op (Joh. 7:50v). 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.