Naar inhoud springen

Zacharia: verschil tussen versies

381 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 33:
Hij was met Zerubbabel en Jozua uit de ballingschap weergekeerd en trad bijna gelijktijdig met Haggaï als profeet op. Nog ten tijde van de hogepriester Jojakim wordt van hem melding gemaakt. In het tweede deel van het boek, hoofdstukken 9 - 14, wordt een geheel nieuwe verzameling van onderscheiden godsspraken aangetroffen, welke betrekking hebben op de latere lotgevallen van de Joden, de komst van de Messias en de zegepraal van het rijk der waarheid over zijn vijanden.
 
De Heer Jezus zei dat Zacharia is vermoord. <blockquote>''Mt 23:34 Daarom, zie, Ik zend tot u profeten en wijzen en schriftgeleerden; van hen zult u er doden en kruisigen, en van hen zult u er in uw synagogen geselen en van stad tot stad vervolgen; Mt 23:35 opdat alle rechtvaardige bloed over u komt dat op de aarde is vergoten, van het bloed van de rechtvaardige Abel tot het bloed van Zacharia, de zoon van Barachia, die u hebt vermoord tussen het tempelhuis en het altaar. (TELOS)''</blockquote>Dat Zacharia vermoord is tussen het tempelhuis en het altaar weten wij alleen uit de woorden van de Heer, niet uit het boek van Zacharia noch uit de Joodse overlevering die wij bezitten. Daarom bestaat er verschil van mening over de identiteit van de Zacharia waarop de Heer doelt. Sommigen vereenzelvigen hem met de zoon van Jojada (zie boven). Anderen<ref>BijvoorbeeldEen Gleasonargument L.hiervoor Archer,is ''Encyclopediadat ofde Biblemoord Difficulties'van Jojada's (Grandzoon Rapids,overeenkomt Michigan:met Zondervande Publishingmoord House,die 1982),de blz.Heer 337-338.</ref>Jezus houdenaanduidt hemen voorvermeld deis profeetin Zachariade Bijbel, waarvanin dehet Heervoor teJoden kennenhet gaflaatste deBijbelboek wijzeKronieken. waaropJezus' diewoorden profeet'van' isen omgebracht.'tot' Depassen dan goed bij de toedrachtvolgorde van de moordBijbelboeken wordtin nietde Tenach: van Abel meegedeeld,(in omdatGenesis) dietot bekendZacharia was(in uit de SchriftKronieken).
 
Anderen<ref>Bijvoorbeeld Gleason L. Archer, ''Encyclopedia of Bible Difficulties'' (Grand Rapids, Michigan: Zondervan Publishing House, 1982), blz. 337-338.</ref> echter houden de Zacharia waarop de Heer Jezus doelt voor de profeet Zacharia, waarvan de Heer te kennen gaf de wijze waarop die profeet is omgebracht. De toedracht van de moord wordt niet van Abel meegedeeld, omdat die bekend was uit de Schrift.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.