Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

10.017 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 3:
De '''hoofdstad''' van het tegenwoordige Iran is Teheran. Een journaliste die de stad in 2009 bezocht schreef: "Teheran is een plotse aanval op al je zintuigen. Vooral het geluid is oorverdovend: taxi's toeteren onophoudelijk, winkeliers schreeuwen naar hun collega's aan de overkant van de straat, en tussen al het kabaal door roept ook de muezzin nog eens op tot het gebed. Praten kan je hier niet; roepen is de boodschap."<ref>Aldus journaliste Ann De Craemer in een Iran-reisverslag uit 2009, zie haar [http://standaard.typepad.com/iran/2009/06/index.html weblogartikel] </ref>
 
Binnen de islamitische wereld neemt Iran een unieke plaats in. Iran is géén Arabisch land. Het heeft zijn eigen taal bewaard en is het enige land waar het sji'isme, een minderheidsvariant van de '''Islam''', de staatsgodsdienst is. Ca. 98% van de bevolking is moslim. Van de moslims is 90% sjiitisch, de rest soennitisch. Staat en godsdienst zijn verweven. De Islamitische wetgeving, de Sharia, wordt toegepast. Er is treedt een strenge zedenpolitie op. De soennieten mogen in Teheran geen moskee openen.<ref name=":1">Nieuwsartikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/iran-muslime-werden-nach-jesus-traeumen-christen.html Iran: Muslime werden nach Jesus-Traümen Christen], op Idea.de dd. 26 maart 2010.</ref>
 
De opperste leider van Iran is een geestelijke leidsman: de conservatieve Ayatollah Ali Khamenei. De '''Ayatollah''' wordt beschouwd als Allah's vertegenwoordiger op aarde en heeft de meeste macht in Iran, meer macht dan de president. Gehoorzaamheid aan hem is een godsdienstige en wettelijke plicht. De ayatollah kan voorgestelde wetten tegenhouden, een zittende president ontslaan en een verkiezingsuitslag ongeldig verklaren. Hij benoemt militaire leiders, het hoofd van Radio en Televisie en zes leden van de Raad van Hoeders. Hij wordt bijgestaan door een staf van 600 raadgevers. Ayatollah Ali Khamenei is waarschijnlijk de meest invloedrijke man in het Midden-Oosten.
Regel 47:
 
== Christendom en andere godsdiensten ==
Het '''Christendom''' is een erkende godsdienstminderheid. Er zijn ca. 300.000 christenen (0,4% van de bevolking)<supref>Het Internationale Genootschap voor Mensenrechten schatte in 2010 het aantal traditioneel christenen (christenen die geen ex-moslims zijn) op 250.000. zie Nieuwsartikel [7http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/iran-muslime-werden-nach-jesus-traeumen-christen.html Iran: Muslime werden nach Jesus-Traümen Christen], op Idea.de dd. 26 maart 2010.</supref>. Hun aantal daalt. Iran stond in 2008 op de derde plaats op de ''Open Doors''<nowiki/>' ranglijst Christenvervolging. Het is alleen Armeense en Assyrische christenen toegestaan om samen te komen in kerken (anno 2011). Dopen en "halleluja" roepen is verboden. Wie het doet, kan gearresteerd worden. Christenen kunnen noch bij de overheid noch bij bedrijven carrière maken.
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
Regel 58:
Moslims uitnodigen om een kerkdienst bij te wonen is niet toegestaan (anno 2011). Moslims die christen worden kunnen zonder opgaaf van redenen worden opgepakt en gefolterd worden. Een christen die eerder een oprechte, praktiserende moslim was, kan volgens de islamitische wetten ter dood veroordeeld worden. Op afvalligheid van de islam kan de doodstraf worden opgelegd.
 
Ondanks de druk die op christenen wordt uitgeoefend en het verbod op afval van de Islam, neemt de belangstelling voor het christelijk geloof toe. Ongenoegen over het Islamitische regime en de Islamitische leiders leidt (anno 2010) tot twijfel aan de Islam en tot meer openheid voor het evangelie<supref name=":2">[10]Aldus het artikel 'Geestelijke revolutie', in: ''Stem van vervolgde christenen'', een uitgave van Stichting De Ondergrondse Kerk dd. maart/april 2010.</supref>.
 
Het evangelie bereikt Iraniers onder meer via christelijke satelliet-uitzendingen. De Heer Jezus openbaart zich aan niet-gelovigen onder andere in dromen. Hierdoor zijn  drugsverslaafden bevrijd en zieken genezen<sup>[8]<ref name=":1" /sup>. Het is moeilijk om een bijbel te verkrijgen. De overheid gaat de instroom van christelijke lectuur tegen (anno 2010)<sup>[10]<ref name=":2" /sup>.
 
Het '''Jodendom''' is een erkende godsdienstminderheid. Er zijn 30.000 joden (in 2007). Hun aantal neemt af.
 
Ook aanhangers van andere godsdiensten worden onderdrukt, zoals bijvoorbeeld de Baha'i.
 
== Iran en de wereld ==
De nieuwsgierigheid van Iraniërs naar de buitenwereld is groot.
 
Iran '''exporteert''' olie en gas. Het is (anno 2011) de op twee na grootste olieproducent ter wereld.
 
Vanaf het begin van de Iraanse revolutie in 1979 streefde de geestelijk leider Ayatollah Khomeini ernaar de Iraanse Revolutie uit te voeren naar andere landen. Deze omwenteling moest een einde maken aan het bewind van Arabische leiders in het Midden-Oosten, die Khomeini minachtend „lakeien van Amerika” noemde. In 1982 richtten leden van de Iraanse Revolutionaire Garde Hezbollah in [[Libanon]] op. Volgens de opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei is het '''exporteren van de Islamitische Revolutie''' gelijk het glinsteren van de zon, welks stralen de wereld verlichten.
 
Iran poogt de invloed van de decadente '''westerse''' cultuur tegen de gaan, bijv. in de reclame en de menswetenschappen (2010).
 
{| class="wikitable"
|''Simpsons in de ban in Iran''
 
De strijd tegen de oprukkende westerse cultuur in Iran heeft een nieuw slachtoffer geeist: The Simpsons. De populaire tekenfilmfiguren verdwijnen op last van het Instituut voor de Intellectuele Ontwikkeling van het Kind uit de schappen van speelgoedwinkels in Iran. Een woordvoerder van de staatsinstelling gaf geen uitleg over de redenen voor de maatregel. Eerder werden eigenaren van Iraanse speelgoedwinkels al gedwongen om de verkoop van barbiepoppen te staken. Superman en Spiderman ontkomen vooralsnog aan een verbod. Deze cartoonfiguren komen namelijk op voor de onderdrukten, aldus de zegsman van de Iraanse kinderspeelgoedwaakhond.
 
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 6 februari 2012.
|}
Iran is fel '''anti-Amerikaans'''. Vóór de Islamitische revolutie in 1979 was Mohammad Reza, de shah van Perzië, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio. Maar spoedig na de revolutie werden de diplomatieke betrekkingen verbroken; ze zijn tot op heden (anno 2010) nog niet hersteld. Iran ziet de Amerikaanse troepen in de regio als een bedreiging en wil dat ze vertrekken. Volgens de Iraanse president Ahmadinejad (2010) is hun aanwezigheid de oorzaak van de instabiliteit in de regio. Volgens de ayatollah (2009) worden de [[Verenigde Staten]] diep gehaat in het Midden-Oosten. Iran wil dat de VS de steun aan Israël stoppen en zich niet bemoeien met de landen in het Midden-Oosten. De VS zijn in de ogen van Iran 'de grote satan' (Israël 'de kleine satan'). President Ahmadinejad zei in een toespraak: "Met Gods zegen zal het laatste uur van de duivelse macht van America zijn geslagen."<ref name=":3">Het desbetreffende filmfragment van de toespraak werd vertoond in het Nederlandse tv-programma EénVandaag, 8 nov. 2011.</ref>
 
President Bush van de VS verklaarde in 2002 dat Iran deel uitmaakt van de ‘as van het kwaad’. De VS beschuldigen Iran van het ondermijnen van hun opbouwwerk in Irak en het in het geheim ontwikkelen van nucleaire wapens.
 
Meerdere '''Arabische naties''' zijn bezorgd over de Iraanse expansiedrift en over het Iraanse nucleaire programma. [[Syrië]] echter is (anno 2011) zeer bevriend met Iran. De anti-Israelische Sjiitische [[Hezbollah]] is nauw verbonden met Iran.
 
Veel '''naties''' in de wereld keuren het nucleaire programma en Irans houding tegenover de VS en Israël af. Iran voert zijn nucleaire programma uit met hulp van '''Rusland.'''
 
=== Iran en Israël ===
Iran is fel '''anti-zionistisch''' en ontkent het bestaansrecht van [[Israël (staat)|Israël]]. Het is 's werelds grootste vijand van de Joodse staat. De Ayatollah Ali Khamenei noemde (2009) Israel een kankergezwel in het hart van de moslimwereld. 'Het zionistische regime is onwettig, een bastaard', zei hij in november 2013<ref>Bron: IsraelToday.nl, [http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3810-iraanse-leider-khamenei-vergelijkt-zionisten-met-nazis nieuwsbericht], 18 dec. 2013.</ref>. Iran wil de Joodse staat van de kaart wegen. Het uiteindelijk doel is volgens de opperste leider (2011) de bevrijding van heel Palestina<ref>[http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelinews/iran--middle-east/iranian-threat/1470-iran-suggests-the-destruction-of-israel-as-jewish-state.html Iran Suggests The Destruction Of Israel As Jewish State]. nieuwartikel op www.TheJerusalemGiftShop.com, 1 okt. 2011. </ref>. De Ayatollah liet in september 2011 weten dat Iran meer openlijk aan de vernietiging van Israël zou gaan werken. In november 2013 noemde hij Israël de 'dolle hond van de regio' en verklaarde hij dat 'het zionistische regime gedoemd is tot uitsterven'<ref>Bron: IsraelToday.nl, [http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3723-frankrijk-uit-harde-kritiek-op-iran-over-israel nieuwsbericht] 21 nov. 2013.</ref>. In november 2014 schreef hij: 'Dit barbaarse en wolfachtige regime van kindermoordenaars van Israël, dat geen misdaad nalaat, is niet te genezen maar moet worden vernietigd'. En: 'De enige manier om een barbaars regime zoals Israël aan te pakken is [de Palestijnen] te bewapenen'.<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4964-iran-bedreigt-israel-na-brief-vs-over-samenwerking Iran bedreigt Israël na brief VS over samenwerking]. Nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 9 nov. 2014.</ref>
 
In 2012 verklaarde de stafchef van de Iraanse strijdkrachten, generaal Firouzabadi, dat Iran 'de volledige vernietiging van Israël' nastreeft<ref>[http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9102112759 Top Commander Reiterates Iran's Commitment to Full Annihilation of Israel], nieuwsbericht op FarsNews.com, 20 mei 2012.</ref>. Een hoge officier in het Iraanse leger zei in mei 2016 dat de Islamitische Republiek over de middelen beschikt om heel Israël binnen enkele minuten te vernietigen.  
 
Ahmadinejad, de vroegere president van Iran, zei in een toespraak: "Het zionistische regime is vastgelopen. Met Gods zegen zal jullie wens uitkomen en zal deze bron van ellende voorgoed van de aardbodem verdwijnen."<ref name=":3" /> Volgens Ahmadinejad (2011) is de verdwijning van het 'zionistische regiem' noodzakelijk voor rust in het Midden-Oosten<ref name=":4">Nieuwartikel '[http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4078038,00.html No calm in Mideast as long as Israel exists]', Ynetnews.com, 4 juni 2011.</ref>. In 2012 zei hij: “Een ieder die vrijheid en gerechtigheid bemint, moet streven naar de vernietiging van het Zionistische regime ten einde de weg te banen voor gerechtigheid en vrede in de wereld."<ref name=":5">Aangehaald in: [http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelinews/iran--middle-east/iranian-threat/1847-iran-amps-up-its-genocidal-rhetoric.html Iran Amps Up Its Genocidal Rhetoric], nieuwsartikel op TheJerusalemGiftShop.com, 3 aug. 2012</ref>. In dat jaar zei hij ook dat de oplossing van de Palestijnse kwestie een verenigd Islamitisch besluit vereist om "de Zionistische entiteit" van de kaart te verwijderen<ref>Arabisch [http://www.alarab.net/Article/499217 nieuwsartikel] op AlArab.net, nov. 2012. </ref>. En volgens hem (2009) is de Holocaust een leugen, bedoeld als rechtvaardiging voor de oprichting voor de staat Israël. Iran steunt militante Palestijnse en Libanese groepen die Israël bestrijden. Een tweestatenoplossing van het Palestijns-Israelische conflict vindt president Ahmadinejad een 'satanisch plan gedoemd om te mislukken' (2011)<ref name=":4" />.
 
Het optreden van de hoogste leiders van Iran doet denken aan de vijandschap van Haman in het Perzische rijk ten tijde van Esther. Haman zocht het volk van de Joden uit te roeien. God echter bewaarde het volk en Haman werd gedood.
 
Op de jaarlijkse '''''Jeruzalemdag''''' in Teheran wordt solidariteit met de Palestijnen betuigd en tegen Israël geprotesteerd. Het anti-Zionistische evenement werd in 1979 gesticht door Ayatollah Khomeini (1902-1989). De dag valt op de laatste vrijdag van de vastenmaand [[Ramadan]]. Volgens president Mahmoud Ahmadinejad (2012) is Jeruzalemdag niet louter "een strategische oplossing voor het Palestijnse probleem", maar ook "een sleutel voor het oplossen van de wereldproblemen"<ref name=":5" />. Op Jeruzalemdag van het jaar 2012 noemde de president Israël een kankergezwel. Grootayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, zei dat Israël zal verdwijnen. De leider van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, zei „verbijsterd” te zijn door de opmerkingen van de Iraanse leiders tegen Israël. Hun uitlatingen zijn in strijd zijn met het handvest van de VN.
{| class="wikitable"
|''Ahmadinejad: Israël is kankergezwel''
 
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de toch al beroerde relatie met Israël verder verslechterd door het land een 'kankerachtig gezwel' te noemen dat spoedig vernietigd zal worden. Hij zei dit tijdens een demonstratie tegen het bestaan van de joodse staat, aldus de staatstelevisie. 'De naties in de regio zullen de zionistische overweldiger in het Palestijnse land spoedig afmaken', zei Ahmadinejad. De president heeft herhaaldelijk laten weten Israël van de kaart te willen vegen. Israël is momenteel bezig voorbereidingen te treffen voor een eventueel gewapend conflict met Iran. In de media wordt gespeculeerd over een op handen zijnde aanval op het atoomprogramma van Iran.
 
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 17 aug. 2012
|}
 
== Evangelisatie ==
Ook in Iran wordt het evangelie verkondigd en op het heil van Christus gewezen. De volgende video verhaalt van Iraanse vrouwen die de Heer Jezus vonden dankzij een christelijke tv-uitzending.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.