Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

10.627 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
Regel 47:
 
== Christendom en andere godsdiensten ==
Het '''Christendom''' is een erkende godsdienstminderheid. Er zijn ca. 300.000 christenen (0,4% van de bevolking)<ref>Het Internationale Genootschap voor Mensenrechten schatte in 2010 het aantal traditioneel christenen (christenen die geen ex-moslims zijn) op 250.000. zie Nieuwsartikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/iran-muslime-werden-nach-jesus-traeumen-christen.html Iran: Muslime werden nach Jesus-Traümen Christen], op Idea.de dd. 26 maart 2010.</ref>. Hun aantal daalt. Iran stond in 2008 op de derde plaats op de ''Open Doors''<nowiki/>' ranglijst Christenvervolging. Het is alleen Armeense en Assyrische christenen toegestaan om samen te komen in kerken (anno 2011). Dopen en "halleluja" roepen is verboden. Wie het doet, kan gearresteerd worden. Christenen kunnen noch bij de overheid noch bij bedrijven carrière maken.
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
Regel 111:
Ook in Iran wordt het evangelie verkondigd en op het heil van Christus gewezen. De volgende video verhaalt van Iraanse vrouwen die de Heer Jezus vonden dankzij een christelijke tv-uitzending.
 
<Youtube width="768" height="432">q21rK4GHSUY</youtube><BR>'Day of Prayer Highlights Stories of the Persecuted'. Youtube.com: gepubliceerd door ''Made in England'', 4 nov. 2011.
 
== Geschiedenis ==
Iran heette tot 1935 '''''Perzïë'''''. Perzië was één van de grootste rijken in de oudheid. In de bijbel is sprake van ''het koninkrijk van Perzië''. <blockquote>''2Kr 36:20 Ook voerde hij hen die aan het zwaard ontkomen waren, naar Babel, en zij werden hem en zijn zonen tot slaven, totdat het koninkrijk van Perzie de heerschappij verkreeg; (...) 2Kr 36:22 Maar in het eerste jaar van Kores, de koning van Perzie, wekte de HERE, opdat het woord des HEREN, door Jeremia verkondigd, zou worden voltrokken, de geest van Kores, de koning van Perzie, op, om door zijn gehele koninkrijk, ook in geschrifte, deze oproep te doen uitgaan:'' ''2Kr 36:23 Zo zegt Kores, de koning van Perzie: alle koninkrijken der aarde heeft de HERE, de God des hemels, mij gegeven en Hij heeft mij opgedragen Hem een huis te bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de HERE, zijn God, zij met hem, hij trekke op.'' </blockquote>In de tijd van het Oude Testament was Iran het land van de Perzen en de Meden.
 
In de moderne geschiedenis van Iran bevorderde de sjah van Perzië verwesterlijking en modernisering van Iran. Hij vervreemdde zich echter van religieuze en politieke krachten in het land. In de stad Qom houdt de geestelijk leider ayatollah Khomeini in 1963 een ziedende speech tegen de sjah. Khomeini zegt onder meer dat wanneer de shah op de ingeslagen weg verder zou gaan, het volk dankbaar zou zijn wanneer hij het land op een dag zou verlaten.
 
Khomeini wordt in 1964 verbannen uit Qom, maar de conservatieve geestelijken blijven zich vanuit de stad tegen het bewind van de shah verzetten. In Qom heeft de Islamitische Revolutie van 1979 haar oorsprong.
 
'''1979''': Er komt een einde aan het pro-Amerikaanse regime van Sjah Mohammad Reza Pahlavi. De Islamitische republiek wordt uitgeroepen. Studenten bezetten de ambassade van de Verenigde Staten. De sjah gaat in ballingschap. Iran en de Verenigde Staten hebben sinds 1979 geen diplomatieke banden meer (2009). De stichter van de Islamitische republiek van Iran, Groot-Ayatollah, stelt in hetzelfde jaar Jeruzalemdag in, een jaarlijks evenement tegen het Zionisme en vóór een onafhankelijke Palestijnse staat.
 
'''1980''': Van 1980 tot 1988 is Iran verwikkeld in een oorlog met Irak.
 
'''1989''': geestelijk leider Khomeini, geboren 1902, overlijdt. Sinds 1989 wordt de macht gedeeld door de geestelijk leider en de gekozen president.
 
'''1997''': De hervormingsgezinde Mohammed Khatami wint de presidentsverkiezingen. Hij is president tot 2005. Grote veranderingen kan hij niet doorvoeren, omdat de conservatieven die tegenstaan.
 
'''2000''': Na de parlementsverkiezingen in 2000 krijgen de hervormingsgezinden meer macht. Conservatieve tegenkrachten blijven echter sterk.
 
'''2002''': De Amerikaanse president Bush verklaart dat Iran behoort tot "de as van het kwaad". Washington beschuldigt Iran ervan dat het het werk van de VS in Irak ondermijnt en nucleaire wapens tracht te ontwikkelen.
 
'''2005''': Mahmoud Ahmadinejad (geboren 1956), de conservatieve burgemeester van Teheran, wordt president. Hij is officier van de Revolutionaire Garde en provinciaal gouverneur geweest. Hij was actief betrokken bij de Islamitische Revolutie in 1979. De nieuwe president zegt voor vrede en gematigdheid te zijn. Hij wil het nucleaire programma, dat door de Verenigde Naties afgewezen wordt, doorzetten.
 
In dat jaar verklaart Ahmadinejad dat de staat Israël van de kaart geveegd moet worden.  
 
'''2006''': De regering verklaart dat Iran erin geslaagd is uranium te verrijken. De president Ahmadinejad stelt dat de natie "een onvervreemdbaar recht" heeft om nucleaire brandstof te produceren.
 
'''2008:''' Er worden parlementsverkiezingen gehouden. Meer pragmatische conservatieven zijn tegen Ahmadinejads confronterende houding tegenover het Westen. De kritiek op Ahmadinejads economische beleid neemt toe.
 
'''2009''': In dit jaar vinden presidentsverkiezingen plaats, waarin Ahmadinejad voor een tweede ambsttermijn gekozen wordt, hoewel onder zijn bewind vanaf 2005 de prijzen sterk zijn gestegen, de inflatie flink is opgelopen, evenals de werkeloosheid, en de persoonlijke vrijheden zijn verminderd. De economie was het hoofdthema in de verkiezingscampagne. Alle vier presidentskandidaten, inclusief de zittende president, vinden dat Iran omwille van de economie meer open moet staan voor het Westen. Vrouwenrechten en de verhouding tot het buitenland waren ook belangrijke onderwerpen. Alle vier kandidaten - twee conservatieven en twee hervormers - vinden dat Iran het recht heeft op nucleaire techologie<ref>[http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/06/11/iran.election/index.html?eref=rss_topstories Iranians head to polls in crucial vote], artikel op CNN.com dd. 12 juni 2009.
 
[http://www.refdag.nl/artikel/1416118/Ahmadinejad+herkozen+als+president+Iran.html Rivalen Iran eisen beiden zege op], artikel op RefDag.nl dd. 12 juni 2009.</ref>. Ahmadinejad wint de verkiezingen met een ruime meerderheid en krijgt bijna twee maal zoveel stemmen als zijn hervormingsgezinde rivaal Mousavi. Op het vermoeden van stembusfraude breken onlusten uit. De openlijke uitingen van kritiek op het Iraanse leiderschap zijn de grootste sinds jaren. De wekenlange protesten doven uit na gewelddadig optreden van het veiligheidsapparaat en regeringsgezinde milities.
 
'''2010''': In augustus begint Iran met het opstarten van zijn eerste kernreactor. Het vrijkomende plutonium zal naar Rusland gaan. Door deze afdracht kan Iran het verrijkte uranium niet voor de bouw van kernwapens gebruiken. Internationaal blijven er grote zorgen over tien andere uraniumverrijkingsprojecten die Iran heeft aangekondigd en die volgens de natie alleen maar bedoeld zijn voor de elektriciteitsvoorziening.
 
'''2015'''. Al jaren is bekend dat Iran een uraniumverrijkingsprogramma heeft. Hoogverrijkt uranium is de belangrijkste stof voor een atoombom. Iran houdt vol dat het verrijkt uranium slechts inzet voor energie en medische toepassingen, en dat het helemaal niet bezig is met het ontwikkelen van een nucleaire wapens. Tegelijkertijd weigerde het land de afgelopen jaren vergaande inspecties. Het Westen is dan ook bang dat het land nucleaire wapens ontwikkelt. Op 14 juli sluit Iran een overeenkomst met de zes grote mogendheden Rusland, China, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland: Iran belooft het kernprogramma af te bouwen en in ruil daarvoor trekt het Westen de economische sancties tegen het land in. Iran moet afstand doen van 98 procent van zijn voorraad verrijkt uranium. Ook het overgrote deel van centrifuges, waarin uranium wordt verrijkt, moet weg.<ref>[https://nos.nl/artikel/2230678-week-van-de-waarheid-voor-allerslechtste-deal-met-iran.html https://nos.nl/artikel/2230678-week-...-met-iran.html], nieuwsbericht dd. 6 mei 2018.</ref> Israël noemt de overeenkomst een gigantische fout.
 
'''2017''': Eind december gaan in verscheidenen steden veel mensen de straat op om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn ontevreden over de slechte economische situatie in het land, de stijgende prijzen van voedsel en brandstof, de corruptie en de strenge regels die de geestelijk leiders van Iran hebben opgelegd. In 2009 werd voor het laatst op grote schaal geprotesteerd.
 
== Toekomst ==
Volgens de Bijbel zal "in het laatste der jaren" (Ezech. 38:8), "in het laatste der dagen" (Ezech. 38:16) de vorst Gog samen met Perzen en andere volkeren ten strijde optrekken tegen het land Israël. Bij Perzen mogen wij denken aan Iraniërs.<blockquote>''Eze 38:3 En zeg: Zo zegt de Heere HEERE: Zie, Ik [wil] aan u, o Gog, gij hoofdvorst van Mesech en Tubal!'' ''Eze 38:4 En Ik zal u omwenden, en haken in uw kaken leggen, en Ik zal u uitvoeren, mitsgaders uw ganse heir, paarden en ruiteren, die altemaal volkomen wel gekleed zijn, een grote vergadering, [met] rondas en schild, die altemaal zwaarden handelen; Eze 38:5 <u>Perzen</u>, Moren en Puteers met hen, die altemaal schild en helm [voeren];'' ''Eze 38:6 Gomer en al zijn benden, en het huis van Togarma, [aan] de zijden van het noorden, en al zijn benden; vele volken met u. (...) Eze 38:15 Gij zult dan komen uit uw plaats, uit de zijden van het noorden, gij en vele volken met u; die altemaal op paarden zullen rijden, een grote vergadering, en een machtig heir; Eze 38:16 En gij zult optrekken tegen Mijn volk Israel, als een wolk, om het land te bedekken; in het laatste der dagen zal het geschieden; dan zal Ik u aanbrengen tegen Mijn land, opdat de heidenen Mij kennen, als Ik aan u, o Gog! voor hun ogen zal geheiligd worden.''</blockquote>De Perzen en andere volken die met Gog meegekomen zijn, zullen geoordeeld worden in het land Israël. Dan zullen zij de God van Israël erkennen.<blockquote>''Eze 38:19 Want Ik heb gesproken in Mijn ijver, in het vuur Mijner verbolgenheid: Zo er niet, te dien dage, een groot beven zal zijn in het land Israels! (...) Eze 38:21 Want Ik zal het zwaard over hem roepen op al Mijn bergen, spreekt de Heere HEERE; het zwaard van een ieder zal tegen zijn broeder zijn. Eze 38:22 En Ik zal met hem rechten, door pestilentie en door bloed; en Ik zal een overstelpenden plasregen, en grote hagelstenen, vuur en zwavel regenen op hem, en op zijn benden, en op de vele volken, die met hem zullen zijn. Eze 38:23 Alzo zal Ik Mij groot maken, en Mij heiligen, en bekend worden voor de ogen van vele heidenen; en zij zullen weten, dat Ik de HEERE ben. (...) Eze 39:4 Op de bergen Israels zult gij vallen, gij en al uw benden, en de volken, die met u zijn; Ik heb u aan de roofvogelen, aan het gevogelte van allen vleugel, en aan het gedierte des velds ter spijze gegeven.'' ''Eze 39:5 Op het open veld zult gij vallen; want Ik heb het gesproken, spreekt de Heere HEERE. (...) Eze 39:7 En Ik zal Mijn heiligen Naam in het midden van Mijn volk Israel bekend maken, en zal Mijn heiligen Naam niet meer laten ontheiligen; en de heidenen zullen weten, dat Ik de HEERE ben, de Heilige in Israel. (...)'' ''Eze 39:11 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik aan Gog aldaar een grafstede in Israel zal geven, het dal der doorgangers naar het oosten der zee; en datzelve zal den doorgangers [den] [neus] stoppen; en aldaar zullen zij begraven Gog en zijn ganse menigte, en zullen het noemen: Het dal van Gogs menigte. (...) Eze 39:21 En Ik zal Mijn eer zetten onder de heidenen; en alle heidenen zullen Mijn oordeel zien, dat Ik gedaan heb, en Mijn hand, die Ik aan hen gelegd heb.''</blockquote>
 
== Divers ==
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.