Naar inhoud springen

Openbaring 21: verschil tussen versies

1.176 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 1:
{{Commentaar}}
 
== Samenvatting ==
21:1-6 Johannes ziet een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Het nieuwe Jeruzalem daalt van God uit de hemel neer. God zal bij de mensen wonen en alle leed wegnemen. Het verschillende deel van de overwinnaars en de zondaars. Het nieuwe Jeruzalem.
 
21:7-8 Het verschillend deel van de overwinnaars en de zondaars.
 
21:9-27 Het nieuwe Jeruzalem.
 
== Opb. 21:1 Nieuwe hemel en aarde ==
Regel 193 ⟶ 198:
== Opb. 21:8. De tweede dood ==
Opb 21:8 Maar voor de bangen, ongelovigen, verfoeilijken, moordenaars, hoereerders, tovenaars, afgodendienaars en alle leugenaars hun deel is in de poel die van vuur en zwavel brandt; dit is de tweede dood. (TELOS)
'''Ongelovigen, verfoeilijken'''.
 
''Tit 1:15 Voor de reinen is alles rein, maar voor de besmetten en <u>ongelovigen</u> is niets rein, maar zowel hun verstand als hun geweten is besmet. Tit 1:16 Zij belijden God te kennen, maar zij verloochenen Hem met de werken, daar zij <u>verfoeilijk</u> en ongehoorzaam zijn en voor alle goed werk ongeschikt.'' (TELOS)
 
'Verfoeilijken' of 'gruwelbedrijvers'<ref>Voetnoot in de [[Telos-vertaling]].</ref>.
 
''Opb 17:4 En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels, en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol <u>gruwelen</u> en de onreinheden van haar hoererij. (TELOS)''
 
In het nieuwe Jeruzalem niemand binnengaan die gruwel doet.
 
''Opb 21:27 En geenszins zal iets onheiligs binnengaan , noch wie <u>gruwel</u> en leugen doet, behalve zij die geschreven zijn in het boek van het leven van het Lam. (TELOS)''
 
'''Hun deel is in de poel'''. De poel en wat daarin is, is hun deel, hun erfenis. Dit deel staat tegenover de erfenis genoemd in vers 7.
 
'''De poel die van vuur en zwavel brandt'''. Dat is de [[Helen Cadbury Alexander|hel]].
 
'''De tweede dood'''. [[Dood]] brengt scheiding en is het tegendeel van het leven. De tweede dood is een toestand van gescheiden-zijn van God, die het Leven is. Zie [[Openbaring van Johannes/Onderwerpen#Tweede dood]].
 
== Opb. 21:11 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.