Naar inhoud springen

Openbaring 21: verschil tussen versies

162 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 282:
== Opb. 21:17 ==
Opb 21:17 En hij mat haar muur: honderdvierenveertig el, een maat van een mens, dat is van een engel. (TELOS)
'''Mat haar muur'''. Dat is wellicht niet de hoogte - de hoogte van de stad is ca. 2220 km, zie het vorige vers - maar haar dikte. Het is echter niet ''duidelijk'' of de maat geldt van de hoogte of de dikte van de muur<ref>Zo Ludwig Albrecht, ''Das Neue Testament und Die Psalmen (1920).'' De Kanttekenaren van de Statenvertaling en de aantekening in de Leidse Vertaling nemen de maat voor de hoogte van de muur.</ref>. TweeDrie redenen die pleiten voor de uitleg 'dikte': (1) de hoogte van de stad is gelijk aan haar breedte en haar lengte (vers 16); (2) de lichtglans van de ''stad'' was als van een kristalheldere jaspissen (vers 11) terwijl de bouwstof van haar ''muur'' jaspis is. Een muur van jaspis, zo hoog als de stad, geeft de stad de gelijkenis van een jaspissen. (3) Een muurhoogte van 75 meter hoog valt in het niet bij de stadshoogte van ca. 2220 km. Een muurdikte van 75 meter pas beter bij de enorme omvang van de stad.
 
'''Hondervierenveertig el'''. 144 = 12 x 12, wellicht naar het getal der twaalf geslachten van Israël en der twaalf apostelen van het Lam<ref>Vgl. het commentaar van de Kanttekenaren van de Statenvertaling. Het commentaar in de Groot Nieuws Bijbel neemt 144 als 12 x 12, maar vat het getal symbolisch op. De aantekening in de Leidse Vertaling neemt het letterlijk: “De maat waarmede de engel mat was dezelfde waarmee de menschen meten; het is dus letterlijk bedoeld: de muur was ''honderd vier en veertig el,'' dat is ongeveer tachtig meter, hoog.”</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.