Naar inhoud springen

Rechtvaardigen: verschil tussen versies

509 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 20:
== Jezus onze gerechtigheid ==
Deze rechtvaardigmaking is meer dan een verklaring van onschuld is, het is er ook een van rechtvaardigheid. Het is de gerechtigheid van Christus die de gelovige wordt toegerekend of althans die wij aan Hem te danken hebben. <blockquote>''Hnd 13:38 U zij dan bekend, mannen broeders, dat door Deze u vergeving van zonden wordt verkondigd Hnd 13:39 en dat van alles waarvan u niet kon worden gerechtvaardigd in de wet van Mozes, <u>in Deze</u>'' [= Jezus] ''ieder die gelooft, gerechtvaardigd wordt. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''1Co 1:30 Uit Hem toch bent u in <u>Christus Jezus, die ons geworden is</u>: wijsheid van Godswege, <u>gerechtigheid</u>, heiliging en verlossing; (TELOS)''</blockquote>
 
== Evangelie ==
Rechtvaardigmaking is een belangrijk onderdeel van de goede boodschap. Het is "het centrale facet van de evangeliediamant"<ref>Wes Bredenhof, in: ''[http://www.eeninwaarheid.info/index.php?rub=10&item=1550 De kerk en de rechtvaardigmaking]'', www.eeninwaarheid.info, 17 feb. 2018. </ref>. 
 
Het evangelie behelst echter meer, zoals het kindschap van God, de inwoning en leiding door de Heilige Geest en een hemelse erfenis.
 
== Gevolg ==
Het gevolg van de rechtvaardigmaking van een zondaar door God is dat de gerechtvaardigde in een andere verhouding tot God komt te staan. God is niet langer de Rechter die hem moet veroordelen. De gerechtvaardigde mens heeft vrede met God. Hij zal door de Heer Jezus behouden worden van de toorn, die een heilig God over de zondaars en de ongerechtigheden van mensen zal openbaren.<blockquote>''Ro 1:18 Want toorn van God wordt van de hemel geopenbaard over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen die de waarheid in ongerechtigheid bezitten; (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Ro 5:9 Veel meer dan zullen wij, nu wij gerechtvaardigd zijn door zijn bloed, door Hem behouden worden van de toorn. (TELOS)''</blockquote>Bovendien mag hij, die gerechtvaardigd is, hopen op de heerlijkheid van God waaraan hij deel zal krijgen. Dankzij de Heer Jezus.
<blockquote>''Ro 5:1 Wij dan, gerechtvaardigd op grond van geloof, hebben vrede met God door onze Heer Jezus Christus, Ro 5:2 door Wie wij ook de toegang verkregen hebben <door het geloof> tot deze genade waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God. (TELOS)''</blockquote>
 
Regel 37 ⟶ 32:
<blockquote>''1Ti 1:15 Het woord is betrouwbaar en alle aanneming waard, dat Christus Jezus in de wereld is gekomen om zondaars te behouden, van wie ik de voornaamste ben.'' (TELOS)</blockquote>
Want, hoewel hij door God gerechtvaardigd was, had hij een diep besef van de zondige toestand vóór zijn bekering en de zondige geneigdheid van het vlees.
 
== Evangelie ==
Rechtvaardigmaking is een belangrijk onderdeel van de goede boodschap. Het is "het centrale facet van de evangeliediamant"<ref>Wes Bredenhof, in: ''[http://www.eeninwaarheid.info/index.php?rub=10&item=1550 De kerk en de rechtvaardigmaking]'', www.eeninwaarheid.info, 17 feb. 2018. </ref>. Het evangelie behelst echter meer, zoals het kindschap van God, de inwoning en leiding door de Heilige Geest en een hemelse erfenis.
 
== Judaïsme ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.