Naar inhoud springen

Verdrukking: verschil tussen versies

9 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Iemand '''verdrukken''' is hem verhinderen datgene te verkrijgen dat hij met recht en billijkheid kan vorderen, door welke verhindering hij schade lijdt<ref>Vergelijk Petrus Weiland, ''Kunstwoordenboek ''(1821) over [http://books.google.com/books?id=FatJAAAAMAAJ&pg=RA2-PA27&vq=verdrukken#v=onepage&q=verdrukken&f=false verdrukken en onderdrukken]</ref>. Wanneer een gelovige bijvoorbeeld een baan of opleiding wordt geweigerd omdat hij een christen is en hij hierdoor schade lijdt, dan wordt hij verdrukt. Er zijn anno 2018 zo'n 250 miljoen verdrukte christenen<ref>Aldus een woordvoerder van OpenDoors in het tv-programma Uitgelicht van de omroep Family7, 24 dec. 2018. OpenDoors spreekt van 250 miljoen 'vervolgde' christenen. </ref>.
 
__TOC__
 
De Heer Jezus heeft zijn leerlingen gewaarschuwd dat ze in de wereld verdrukking zouden lijden.<blockquote>''Joh 16:33 Dit heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede hebt. In de wereld hebt u <u>verdrukking</u>, maar hebt goede moed, Ik heb de wereld overwonnen. (TELOS)''</blockquote>De apostelen [[Paulus]] en [[Barnabas]] zeiden de discipelen van Jezus dat zij door vele verdrukkingen het [[koninkrijk van God]] moeten binnengaan.<blockquote>''Hnd 14:21 En nadat zij aan die stad het evangelie hadden verkondigd en vele discipelen hadden gemaakt, keerden zij terug naar Lystra, naar Iconium en naar Antiochie Hnd 14:22 en versterkten de zielen van de discipelen, terwijl zij hen vermaanden in het geloof te blijven en dat wij door <u>vele verdrukkingen</u> het koninkrijk van God moeten binnengaan. (TELOS)''</blockquote>De verdrukking komt voort uit haat. De haat is er omdat de gelovigen niet ''van'' wereld zijn en door Jezus Christus uit de wereld, waarin ze verkeren, zijn uitverkoren. <blockquote>''Joh 15:19 Als u van de wereld was, zou de wereld het hare liefhebben; maar omdat u niet van de wereld bent, maar Ik u uit de wereld heb uitverkoren, daarom haat de wereld u. (TELOS)''</blockquote>[[Martelaar|Martelaren]] zijn getuigen die ondanks verdrukking en vervolging belijdenis deden van hun geloof. In enge zin zijn het verdrukte en vervolgde getuigen die hun leven lieten omwille van het geloof in de Heer Jezus. Zie verder artikel [[Martelaar]].
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.