Naar inhoud springen

Karchemis: verschil tussen versies

182 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Kárchemis''', ook geschreven ''Karkemis, Karkemish'' of ''Karkemiesj,'' was een Hittietische hoofdstad, in Mesopotamië, op de oever van de Eufraat. De stad wer...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 11:
De stad in Syrië veranderde telkens van heer, daar zij zo bijzonder gunstig tot verdediging van het land gelegen was, dat velen alle moeite aanwendden, om haar te bemachtigen.
 
'''Slag bij Karchemis'''. In de zomer van 605 v.Chr. (in het 4e jaar van koning Jojakim van Juda<ref>''Hebraisch-Deutsch Strong Lexikon'', editie 2015. Onderdeel van de Online Bible (Importantia) </ref>) werd er een belangrijke slag geleverd door het Babylonische leger van Nebukadnezar II en dat van farao Necho II van Egypte (Jer. 46:2). <blockquote>''2Kr 35:20 Na dit alles, toen Josia het huis gereedgemaakt had, trok Necho, de koning van Egypte, op om te strijden bij Karchemis aan de Eufraat. (HSV)''</blockquote>Het doel van Necho's campagne was de westelijke uitbreiding van het Babylonische rijk te stoppen en haar handelsroutes over de Eufraat af te sluiten. Echter, de Egyptenaren werden verslagen door een onverwachte aanval van de Babyloniërs en werden uiteindelijk uit Syrië verdreven.
[[Bestand:Opkomst Nieuw-Babylonische rijk - Access Foundation 76.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|Ligging van Karchemis (Eng. Carchemish)]]
Later werd de stad een Romeinse grensvesting in het Oosten.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.