Naar inhoud springen

Vlas: verschil tussen versies

264 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
Naar hun bloeikleur of zaadkleur maakt men onderscheid in blauwbloeiende en witbloeiende rassen, rassen met bruine zaden en rassen met gele zaden, vezelvlas en olievlas. Op grond van hun gebruik kan men de rassen indelen in vezelvlas en olievlas. Vezelvlas wordt al meer dan zesduizend jaar geteeld en gebruikt voor linnen, en olievlas wordt benut voor de productie van lijnzaadolie.
 
De eerste keer dat we het woord vlas (Hebr. ''pishteh'' of ''pishtah'')<ref>Vlas of linnen heet in het Hebreeuwse Oude Testament (1) ‘pishteh’ (Strongs nummer 06593), en heeft de betekenis van ‘verbrijzelen’, of (2) ‘pishtah’ (Strongs nummer 06594), dat maar drie keer voorkomt (Ex. 9:31; Jes. 42:3; 43:17).</ref> in de Bijbel tegenkomen is in Exodus 9:31. Het bloeiende vlas ondergaat daar het oordeel van de hagel, de zevende plaag die God over Egypte deed komen. In Exodus 9:31 en Jesaja 43:17 wordt hetzelfde Hebreeuwse woord ''pishtah'' in de betekenis van vlaspit gebruikt en gaat het om het terneergeslagen zijn. Ook in Jesaja 42:3 wordt dit woord gebruikt en gaat het erom dat de Knecht des Heren niet zal uitdoven wat kwijnt en terneergeslagen is.
De eerste keer dat we het woord vlas (Hebr. ''pishteh'' of ''pishtah'')<ref>Vlas of linnen heet in het Hebreeuwse Oude Testament
 
(1) ‘pishteh’ (Strongs nummer 06593), en heeft de betekenis van ‘verbrijzelen’, of
 
(2) ‘pishtah’ (Strongs nummer 06594), dat maar drie keer voorkomt (Ex. 9:31; Jes. 42:3; 43:17).</ref> in de Bijbel tegenkomen is in Exodus 9:31. Het bloeiende vlas ondergaat daar het oordeel van de hagel, de zevende plaag die God over Egypte deed komen. In Exodus 9:31 en Jesaja 43:17 wordt hetzelfde Hebreeuwse woord ''pishtah'' in de betekenis van vlaspit gebruikt en gaat het om het terneergeslagen zijn. Ook in Jesaja 42:3 wordt dit woord gebruikt en gaat het erom dat de Knecht des Heren niet zal uitdoven wat kwijnt en terneergeslagen is.
 
Het iets anders gespelde Hebreeuwse woord ''pishteh'' wordt - als men de teksten vergelijkt - voor kledingstukken gebruikt (zie bijv. Lev. 13:47vv.; Deut. 22:11; Spr. 31:13; Jer. 13:1; Ezech. 40:3; 44:17vv.; Hos. 2:5vv.). We zien in deze teksten ook het vlas of het linnen als iets dat bederven kan. Het is afhankelijk wat iemand ermee doet.
Regel 40 ⟶ 36:
 
* Artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlas Vlas] op Wikipedia.nl
* Zie ook artikel [http://www[Linnen]].christipedia.nl/Artikelen/L/Linnen artikelen/L/Linnen]
 
== Bronnen ==
 
* In dit artikel is, onder toestemming, tekst gebruikt uit: Jan Paul Spoor, [http://www.oudesporen.nl/Download/OS1500.pdf Van vlas tot linnen], op OudeSporen.nl, 2009. De auteur maakt geestelijke toepassingen.
* De afbeelding stamt uit Franz Eugen Köhler, ''Köhler's Medizinal-Pflanzen'', 1897. De foto behoort tot het publiek domein en is ontleend aan [http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Koeh-088.jpg Wikipedia].
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.