Naar inhoud springen

1 Korinthiërs 15: verschil tussen versies

1.034 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 19:
== 1 Kor. 15:23 ==
1Co 15:23 Maar ieder in zijn eigen orde: Christus als eersteling, daarna die van Christus zijn, bij zijn komst. (TELOS)
'''Orde'''. Dit is afdeling, eigenlijk een legerafdeling<ref>''Telos-vertaling'', voetnoot.</ref>.
 
'''Eersteling'''. Hij is de eerstgeborene uit de doden. Hij kwam als eerste uit het graf. Degenen die na zijn sterven aan het kruis onmiddellijk levend werden, kwamen pas na zijn opstanding uit de graven.
 
Regel 58 ⟶ 60:
Dopen betekent hier: ondergedompeld worden in verdrukking, benauwdheid, eventueel tot de dood toe. De verkondiging van het evangelie en de opstanding uit de doden bracht de apostelen in gevaar. Petrus en Johannes werden in de gevangenis gestopt, de apostel Paulus werd in Athene bespot. Een tegenwerping tegen deze verklaring is dat Paulus een nieuw argument toevoegt dat, volgens die verklaring, hetzelfde moet zijn. "Waarom zijn ook wij ieder uur in gevaar?" (vers 30). "Zij" en "ook wij", het schijnt om verschillende activiteiten te gaan, gedoopt worden voor de doden en dat wat de apostelen deden.
 
6. Een meer aannemelijke verklaring schijnt deze te zijn: nieuwe gelovigen werden door hun doop tot de gemeente gevoegd en namen zo de plaats van de overleden heiligen in<ref name=":0" />. DezeDe handelwijzegemeente is als een leger dat in de strijd soldaten verliest, waarna anderen hun plaats innemen. Vgl. 15:23 'orde' is eigenlijk legerafdeling. Het dopen voor de doden zou zinloos zijn als er in de toekomst geen doden worden opgewekt. Een tegenwerping tegen deze verklaring is dat zij als argument voor de opstanding van de doden niet voor de hand ligt<ref>''John Gill's Expositor'', in het commentaar bij 1 Cor. 15:29 zegt: "Others imagine, that he intends such as were baptized, and added to the church, and so filled up the places of them that were dead; but the reason from hence proving the resurrection of the dead is not very obvious."  </ref>.
 
== 1 Kor. 15:30 ==
1Co 15:30 Waarom zijn ook wij ieder uur in gevaar? (Telos)
'''In gevaar'''. Zie de ontzagwekkende opnoeming van allerlei gevaren waaraan Paulus is blootgesteld in 2 Cor. 11:36v.
 
== 1 Kor. 15:32 ==
1Co 15:32 Als ik, naar de mens gesproken, in Efeze tegen wilde dieren heb gevochten, wat baat het mij? Als er geen doden worden opgewekt, laten wij eten en drinken, want morgen sterven wij. (Telos)
'''Tegen wilde dieren gevochten'''. 'Naar de mens gesproken', duidt erop dat hij niet letterlijk tegen wilde dieren (leeuwen, tijgers e.d.) heeft gevochten, maar tegen beestachtig woeste lieden.
 
== 1 Kor. 15:33 ==
1Co 15:33 Dwaalt niet! Verkeerde omgang bederft goede zeden. (Telos)
'''Verkeerde omgang'''. Omgang met (hier) dwaalleraars, valse apostelen.
 
== 1 Kor. 15:44 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.