Naar inhoud springen

Islamitische Staat van Irak en Syrie (ISIS): verschil tussen versies

geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 48:
 
'''Minderheden.''' ISIS voert een schrikbewind. Sjiieten, christenen, doch ook andersdenkende soennieten moeten het ontgelden. De aanhangers van ISIS haten de Sjiieten meer dan de joden en de christenen. Nadat ISIS de stad Mosoel onder controle had, stonden christenen uit de stad voor de keuze: vluchten, zich bekeren tot de islam, een geldbedrag betalen of de doodstraf. Huizen van christenen worden (juli 2014) gemarkeerd met de tekst ‘eigendom van de Islamitische Staat’. Veel christenen hebben Mosoel verlaten en zijn naar het noorden van het land gevlucht (stand juli 2014). 
 
De moederorganisatie Al-Kaida heeft intussen afstand genomen van ISIS (stand juni 2014). Zij vindt ISIS te extreem en te gewelddadig. De strijdgroepen zijn concurrenten geworden. De sjiieten in Irak en het Sjiitisch Iran gruwelen van ISIS. In Syrië is er tegenstand van de zijde van de Syrische regering en van het Vrije Syrische Leger, dat evenals ISIS het regiem van Assad bestrijdt. De Arabische Liga veroordeelde ISIS in 2014. De Arabische Liga, een bond van 22 Arabische staten, besloot in september 2014 alles in het werk te stellen om de extremistische Islamitische Staat te bestrijden. De Liga zegde ook steun toe aan internationale initiatieven om IS te verslaan. 
 
In '''Israël''' heeft ISIS sympathisanten onder de moslimbevolking van het land. In het noorden van Israël predikte een imam begin september 2014 in een moskee: 'ISIS is op de juiste weg'. In een andere moskee in de omgeving verklaarde een moskeeganger openlijk: 'De Islamitische Staat is de enige die een islamitische staat tot stand kan brengen, en het is goed dat ze mensen straffen. Ik hoop dat ze Israël bereiken.' Een andere imam verklaarde: "Als het beeld duidelijk wordt, zal iedereen begrijpen dat de Islamitische Staat de enige oplossing is voor iedereen. Joden behoren ook de Staat te steunen en zich te bekeren tot de islam". In Jezus' geboorteplaats Nazareth werd een groot bord met het ISIS-symbool en een bedreiging tegen 'ongelovigen die de Islam niet accepteren' afgebroken door de politie, maar teruggeplaatst met weinig of geen publieke verontwaardiging. Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn islamitische gelovigen gefotografeerd die met ISIS-vlaggen rondwandelen<sup>[1]</sup>. Een in Jeruzalem gevestigde jihadistische beweging beloofde trouw aan ISIS. 
 
Israël steunt (anno 2014) de internationale aanpak van de terreurgroep. 
 
In '''Nederland''' traden in juli 2014 ISIS-sympathisanten op tijdens een demonstratie in Den Haag tegen het offensief van Israël in de Gaza-strook. Daarbij werden ISIS-vlaggen vertoond en werd 'Dood aan de Joden!' geroepen. 
 
Onder leiding van de Verenigde Staten worden sinds augustus 2014 IS-doelen in Irak '''aangevallen''' en sinds september ook stellingen in Syrië. De kans op een aanslag schijnt door de Westerse luchtaanvallen op IS toegenomen (stand sept. 2014).
[[Bestand:Territorial control of the ISIS.svg|none|thumb|500x500px]]
Assur en Ninevé waren de twee opeenvolgende hoofdsteden van het Assyrische rijk. Het huidige gebied van het Islamitische staat komt deels overeen met het Assyrische rijk in een zekere periode van zijn geschiedenis. 
[[Bestand:Assyrische rijk Tiglat-Pileser-III.jpg|none|thumb|500x500px|''Het A''ssyrische rijk in de 7e eeuw v.Chr.'''']] 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.