Naar inhoud springen

Islamitische Staat van Irak en Syrie (ISIS): verschil tussen versies

geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 39:
'''Kalief.''' De hoogste leider van ISIS is Aboe Bakr al-Baghdadi. Hij werd eens gevangen genomen door Amerikaanse militairen en bracht vier jaren in de gevangenis door. In 2009 werd hij vrijgelaten. Hij verschijnt nauwelijks in het openbaar en er zijn weinig beelden van hem. De tot kalief benoemde Al-Baghdadi noemt zich 'kalief Ibrahim'. Blijkens zijn benoeming tot kalief wordt hij beschouwd als opvolger van Mohammed. Hij wordt ook genoemd ‘emir van de gelovigen in de Islamitische Staat’.
 
De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller, die in Syrië in de periode 2013-2015 achttien maanden lang gegijzeld werd door IS, werd geregeld gedwongen seks te hebben met de kalief<supref>[6[Amerikaanse was seksslaaf van IS-leider al-Bagdadi]], nieuwsbericht op NOS.nl, 14 aug. 2015</supref>. Op 6 februari 2015 meldde IS dat ze bij een Jordaans bombardement om het leven was gekomen. 
 
In de Islamitische Staat geldt de Islamitische wet, de Sharia. Gevangenen worden onthoofd tijdens een openbare terechtstelling, waarbij ook kinderen aanwezig zijn. IS-strijders verkrachten kleine meisjes en onthoofden tegenstanders. 
 
'''Opleiding.''' Aspirant-strijders moeten eerst oefenen op kippen en andere dieren voordat ze mensen het hoofd leren afsnijden. Rekruten wordt beloofd dat ze geslachtsverkeer mogen hebben met alle gevangengenomen vrouwen die geen moslima zijn. En als ze in de strijd sterven, worden ze door 72 maagden opgewacht in de hemel. Hun dood maakt dat tientallen naaste familieleden niet naar de hel gaan. Dat krijgen de rekruten in krijgen ze in de trainingskampen te horen. Buitenlandse strijders die weinig nut hebben voor IS, geen Arabisch spreken, niet goed kunnen vechten en ook geen bruikbare vaardigheden hebben, worden uitgekozen voor zelfmoordbrigades<supref>[4[Oud-IS-strijder vertelt rauw verhaal]], nieuwsbericht op NOS.nl, 21 sept. 2014.</supref>. 
 
'''Herkomst van de strijders.''' Ongeveer 10 procent van het IS-leger bestaat uit Europeanen (schatting sept. 2014), meer dan 3000 in getal, omgekomen en teruggekeerde strijders meegerekend<supref>Dat zegt de Europese anti-terreurcoördinator De Kerchove in een interview met de BBC. Zie [5[3000 Europeane strijden voor ISIS]], nieuwsbericht op NOS.nl, 26 sept. 2</supref>. De meeste Europese IS-strijders komen uit Frankrijk (700), het land met de grootste moslimbevolking in Europa. Er zijn er ook afkomstig uit Groot-Brittannië (400), België (350) en Nederland (140). Na het uitroepen van het Kalifaat, eind juni 2014, is het aantal Europese jihadstrijders fors gestegen
 
'''Minderheden.''' ISIS voert een schrikbewind. Sjiieten, christenen, doch ook andersdenkende soennieten moeten het ontgelden. De aanhangers van ISIS haten de Sjiieten meer dan de joden en de christenen. Nadat ISIS de stad Mosoel onder controle had, stonden christenen uit de stad voor de keuze: vluchten, zich bekeren tot de islam, een geldbedrag betalen of de doodstraf. Huizen van christenen worden (juli 2014) gemarkeerd met de tekst ‘eigendom van de Islamitische Staat’. Veel christenen hebben Mosoel verlaten en zijn naar het noorden van het land gevlucht (stand juli 2014). 
Regel 51:
De moederorganisatie Al-Kaida heeft intussen afstand genomen van ISIS (stand juni 2014). Zij vindt ISIS te extreem en te gewelddadig. De strijdgroepen zijn concurrenten geworden. De sjiieten in Irak en het Sjiitisch Iran gruwelen van ISIS. In Syrië is er tegenstand van de zijde van de Syrische regering en van het Vrije Syrische Leger, dat evenals ISIS het regiem van Assad bestrijdt. De Arabische Liga veroordeelde ISIS in 2014. De Arabische Liga, een bond van 22 Arabische staten, besloot in september 2014 alles in het werk te stellen om de extremistische Islamitische Staat te bestrijden. De Liga zegde ook steun toe aan internationale initiatieven om IS te verslaan. 
 
In '''Israël''' heeft ISIS sympathisanten onder de moslimbevolking van het land. In het noorden van Israël predikte een imam begin september 2014 in een moskee: 'ISIS is op de juiste weg'. In een andere moskee in de omgeving verklaarde een moskeeganger openlijk: 'De Islamitische Staat is de enige die een islamitische staat tot stand kan brengen, en het is goed dat ze mensen straffen. Ik hoop dat ze Israël bereiken.' Een andere imam verklaarde: "Als het beeld duidelijk wordt, zal iedereen begrijpen dat de Islamitische Staat de enige oplossing is voor iedereen. Joden behoren ook de Staat te steunen en zich te bekeren tot de islam". In Jezus' geboorteplaats Nazareth werd een groot bord met het ISIS-symbool en een bedreiging tegen 'ongelovigen die de Islam niet accepteren' afgebroken door de politie, maar teruggeplaatst met weinig of geen publieke verontwaardiging. Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn islamitische gelovigen gefotografeerd die met ISIS-vlaggen rondwandelen<supref>Artikel '[1http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4760-populariteit-van-islamitische-staat-neemt-toe-in-israel Populariteit van Islamitische Staat neemt toe in Israël]', IsraelToday.nl, 12 sept. 2014</supref>. Een in Jeruzalem gevestigde jihadistische beweging beloofde trouw aan ISIS. 
 
Israël steunt (anno 2014) de internationale aanpak van de terreurgroep. 
Regel 60:
 
Assur en Ninevé waren de twee opeenvolgende hoofdsteden van het Assyrische rijk. Het huidige gebied van het Islamitische staat komt deels overeen met het Assyrische rijk in een zekere periode van zijn geschiedenis. 
[[Bestand:Territorial control of the ISIS.svg|none|thumb|500x500px]] [[Bestand:Assyrische rijk Tiglat-Pileser-III.jpg|none|thumb|500x500px|''Het A''ssyrische rijk in de 7e eeuw v.Chr.'''']]De eindtijdse Assyriër, volgens velen dezelfde als de Koning van het Noorden (Dan. 11), speelt in de eindtijd een rol als vijand van Israël. De vraag rijst dan ook of de Islamitische Staat stand houdt en iets te maken zal hebben met de Assyrier, de koning van het Noorden, die in de tijd van het einde de koning van Israël (= de Antichrist) en de koning van het zuiden (Egypte) zal aanvallen.
 
== Geschiedenis ==
2003: de Amerikanen vallen Irak binnen om de soennitische dictator Saddam Hussein te verdrijven.
 
De Westerse veroveraars geven veel macht aan de rivaliserende sjiieten. Dit wekt wrevel bij de soennieten. Opstandelingen van Al Qaida in Irak krijgen daarom veel steun van de bevolking en weten grote delen van Irak onder controle te krijgen. Uit Al Qaida in Irak is IS voortgekomen. 
 
2006: Al Qaida in Irak noemt zich voor het eerst 'Islamitische Staat in Irak' en gaat bruter geweld tegen burgers gebruiken. De steun van de plaatselijke bevolking neemt daardoor af. Met hulp van gematigde Iraakse soennieten weten de Amerikanen de terroristen grotendeels te verdrijven.
 
2011: In Syrië, een buurland van Irak, breekt een burgeroorlog uit. De grotendeels ondergronds gedreven Iraakse extremisten mengen zich in de strijd.
 
2013: De Iraakse strijders veroveren onder andere de Oost-Syrische stad Raqqa. 
 
2014: Het Amerikaanse leger vertrekt uit Irak. Op 10 juni valt Mosoel, de op een na grootste stad in Irak, in handen van ISIS. ISIS gebruikt zoveel geweld tegen andere moslims, dat al-Qaida breekt met ISIS. Op 29 juni roept Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, het kalifaat uit. Vanaf dan heet hij kalief Ibrahim. Hij verklaart dat alle moslims hem moeten volgen als wereldlijk leider van de Islam. ISIS noemt zich voortaan 'Islamitische Staat'. Als hoofdstad geldt Raqga.  
 
2015: Rusland komt het bewind van Assad in Syrië te hulp en begint IS in Syrië te bestoken. IS pleegt aanslagen op een Russisch passagiersvliegtuig en in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, dat deelneemt aan de strijd tegen IS. Bij deze aanslagen komen honderden mensen om. IS beschouwt Rusland en Frankrijk als 'kruisvaders'-staten. 
 
2016: 7 mei: In gebieden terugveroverd op ISIS zijn tot nu toe meer dan vijftig massagraven gevonden. In april werden drie graven bij voetbalvelden in het centrum van de stad Ramadi gevonden. Daarin zouden zo'n veertig lichamen liggen. In de massagraven liggen lijken van stamleden, Iraakse militairen, vrouwen en jezidi's<ref>[[Meer dan vijftig massagraven van IS ontdekt in Irak]], nieuwsbericht op NOS.nl, 7 mei 2016.</ref>. 
 
== Bron ==
Rens Oving, ''[http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/11/hoe-kon-is-uitgroeien-tot-een-grote-terreurmachine Hoe kon IS uitgroeien tot een grote terreurmachine?]'' In: Metro, 16 nov. 2015. 
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.