Naar inhoud springen

Barmhartigheid: verschil tussen versies

119 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 6:
Barmhartigheid behelst, evenals deernis, mededogen, medelijden, erbarming en ontferming, een '''gevoel''' voor het lijden van iemand anders. Dat hebben ze alle gemeenschappelijk. Maar er is ook verschil. Deernis, medelijden en mededogen zijn meer ''passief'', lijdend; barmhartigheid, ontferming en erbarming zijn meer ''actief'', bedrijvend''.''
 
Barmhartigheid is meer dan een gevoel voor het lijden van iemand anders, is meer dan medelijden. Een voorbeeld in de Bijbel is te vinden in het boek Nehemia. [[Nehemia (persoon)|Nehemia]] was de schenker van de Perzische koning [[Arthahsasta]]. Hij bad om "barmhartigheid van het aangezicht van deze man" (Neh. 1:2). Toen Arthahsasta de treurigheid van Nehemia opmerkte en vernam wat de reden was, gaf hij zijn schenker op diens verzoek verlof om de muren en poorten van Jeruzalem te bouwen, van de stad die Nehemia noemde 'de plaats der begrafenissen van mijn vaders' (Neh. 2: 3, 5). Hij gaf zijn schenker twee brieven, legeroversten en ruiters mee. Op deze wijze hielp de koning hem.
 
Een ander voorbeeld is in Lucas 10:30v, waar sprake is van een slachtoffer van een roofoverval. Een man, door rovers geslagen en beroofd, wordt halfdood langs de weg achtergelaten. Een priester en later een leviet zien hem liggen en gaan aan de overkant voorbij. Mogelijk hadden ze wel enig menselijk meegevoel, maar waren er redenen om niet te helpen. Dan komt een derde persoon:
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.