Naar inhoud springen

Bronpoort: verschil tussen versies

4 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Lidwoord toegevoegd
kGeen bewerkingssamenvatting
k (Lidwoord toegevoegd)
 
Regel 1:
De '''Bronpoort''' is een stadspoort in de (zuid)oostzijde van Jeruzalem ten tijde van [[Nehemia (persoon)|Nehemia]]. Zij wordt genoemd in Neh. 2:14; 3:14; 12:37.
[[Bestand:Jeruzalem Poorten Nehemia12.jpg|thumb|1132x1132px|Plaats van de Bronpoort in de zuidelijke punt van de stadsmuur.]]
De oude Statenvertaling spreekt van 'Fonteinpoort', de Herziene Statenvertaling heeft 'Bronpoort'. Het Duitse woord is ''Quelltor'' of ''Brunnentor''. Het Engelse woord is ''Fountain Gate''.  
 
De plaats van Bronpoort kan niet precies worden aangewezen. Deze doorgang was ongetwijfeld aan de oostkant, waar de waterbronnen van het Kidrondal waren; waarschijnlijk in het zuidoosten. De poort passeerde men op weg naar de [[Rogelbron]] ten zuiden van Jeruzalem<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht.''Boekencentrum, 1987. Toelichting bij Neh. 2:14.</ref>. In de buurt van de poort was de vijver [[Siloam (water)|Siloam]].  
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.