Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

1.301 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 33:
'''Mestpoort'''. De [[Mestpoort]] wordt ook ''Aspoort'' genoemd.
 
'''Poort van Mifkad'''. Of Wachtpoort, zie aldaar. <blockquote>''Ne 3:31 Daarachter verrichtte Malchia, een edelsmid, herstelwerk, tot aan het huis van de tempeldienaren en de handelaars, tegenover de <u>poort van Mifkad</u> en tot het bovenvertrek van het hoekpunt. (HSV)''</blockquote>'''Oostpoort'''. Een bekende poort is de [[Oostpoort]], volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
'''Oude Poort'''. Ze wordt genoemd in Neh. 3:6 en 12:39. Het was een poort tussen de Vispoort en de [[Efraïmpoort|Poort van Efraïm]] (Neh. 12:39). Neh. 3:6 spreekt van haar herstel. <blockquote>''Ne 3:6 De Oude Poort herstelden Jojada, de zoon van Paseach, en Mesullam, de zoon van Besodja. Zij voorzagen haar van een zoldering en brachten de deuren, sluitbalken en grendels aan. (NBG51)''</blockquote>Beter is, volgens sommigen<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Neh. 3:6. </ref>, de naam 'Poort van de Oude', d.i. van de oude muur. De [[LXX]] heeft 'Jesanapoort' (naar Jesana, 25 km ten noorden van Jeruzalem). Volgens sommigen<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar op Neh. 3:6.</ref> lijkt deze weergave het grondwoord dichter te benaderen. Volgens sommigen is de poort dezelfde als de [[Hoekpoort]].
Regel 41:
'''Paardenpoort'''. Zie artikel [[Paardenpoort]].
 
'''Schaapspoort'''. Zij werd de Schaapspoort genoemd, omdat de schapen tot de offerdienst geschikt, door deze poort de stad werden ingevoerd<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Neh. 3:1. Enige tekst is onder wijziging verwerkt. </ref>. <blockquote>''Ne 3:32 En tussen de bovenzaal aan de hoek en de <u>Schaapspoort</u> waren de goudsmeden en de handelaars met het herstellingswerk bezig. (NBG51)''</blockquote>'''Schervenpoort'''. In het boek van de profeet Jeremia is sprake van de Schervenpoort. Deze poort wordt nergens anders in de Bijbel zo genoemd. Vermoedelijk wordt de Mestpoort bedoeld.
'''Schervenpoort'''. In het boek van de profeet Jeremia is sprake van de Schervenpoort. Deze poort wordt nergens anders in de Bijbel zo genoemd. Vermoedelijk wordt de Mestpoort bedoeld.
 
<blockquote>''Jer 19:2 Ga uit naar het dal Ben-Hinnom, dat [bij] de ingang van de <u>Schervenpoort</u> ligt, en predik daar de woorden die Ik tot u spreek,<br>''
Regel 48:
'''Vispoort'''. Was een der poorten van de noordelijke muur, dicht bij de noordoosthoek (2 Kron 33: 4; Zef. 1:10; Neh. 3:3 en 12:39). De poort droeg deze naam zeker omdat het daarbij gelegen plein als vismarkt diende waar de gezouten en in de zon gedroogde zeevis verkocht werd, welke door Tyrische handelaars naar Jeruzalem gebracht was (Neh. 13:16).
 
Koning Manasse bouwde de stadsmuur tot de ingang van de Vispoort.<blockquote>''2Kr 33:14 Hierna bouwde hij de buitenmuur om de stad van David, aan de westkant van Gihon, in het dal, tot de ingang van de Vispoort; hij trok die om de Ofel heen en liet die zeer hoog optrekken. Hij stelde legerbevelhebbers aan in alle versterkte steden van Juda. (HSV)''</blockquote>'''Wachtpoort'''. Synoniem: Gevangenpoort, Gevangenenpoort, Poort van Mifkad (Statenvertaling en Herziene Statenvertaling). <blockquote>''Ne 3:31 Verderop was bezig Malkia, de goudsmid, tot aan het huis der tempelhorigen en der handelaren, tegenover de <u>Wachtpoort</u> en tot de bovenzaal aan de hoek.'' (NBG51)</blockquote>
 
== Huidige poorten ==
De huidige muren van de oude stadskern zijn afkomstig uit verschillende bouwperioden. Zij werden in hun tegenwoordige vorm in 1542 herbouwd door de Turken onder leiding van sultan Suleiman de Grote. Deze muren hebben een omtrek van 4 km en zijn gemiddeld 12 meter hoog. Ze hebben 34 torens en 8 poorten: 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.