Naar inhoud springen

Turkije: verschil tussen versies

203 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
[[Bestand:TurkijeKaart.png|thumb|634x634px|Turkije]]
'''Steden.''' De grootste stad is Istanboel (of Istanbul), dat met bijna 9,8 miljoen inwoners (2009) twee en een half keer zo groot is als de hoofdstad Ankara. De derde stad van het land is Izmir.  
 
'''Islam.''' 99,8%<ref>Aangehaald in: [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/protestantse_kerken_in_turkije_roepen_op_tot_gebed_1_547176 Protestantse kerken in Turkije roepen op tot gebed], nieuwsartikel op RefDag.nl, 20 april 2011.</ref> van de bevolking is moslim (2011). 70% van de moslims behoort tot de soennitische richting van de Islam. 60% van de Turken meent dat de Islam de enige ware godsdienst is. Bijna 40% oordeelt erg negatief over christenen. Bijna 60% vindt dat het niet-moslims niet is toegestaan om bijeenkomsten te houden. Ruim de helft vindt dat niet-moslims geen informatie over hun geloof mogen publiceren (2009))<ref>Nieuwsartikel [http://www.refdag.nl/artikel/1450013/ Veel Turken negatief over christenen], op RefDag dd. 7 dec 2009.</ref>.  
Regel 91:
 
<u>Evolutietheorie.</u> Turkse middelbare scholieren leren vanaf het nieuwe schooljaar niet meer over de evolutietheorie, die door de Turkse regering te complex en te omstreden wordt geacht. De evolutietheorie wordt wel in het onderwijs op de hogeschool of universiteit uitgelegd.
 
'''2019'''. Bij de burgemeestersverkiezingen wordt de partij AKP met afstand de grootste in Turkije als geheel, maar zij krijgt een gevoelige tik in de grote steden.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.