Naar inhoud springen

Hel: verschil tussen versies

1.321 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
Andere woorden in de brontekst van de Schrift die door 'hel' zijn vertaald, zijn het Hebreeuwse woord ''sjeool'' en het Griekse woord ''hades''. Tegenwoordig kunnen deze beide woorden beter door 'dodenrijk' worden vertaald, zoals de Nieuwe Vertaling uit 1951 heeft gedaan, omdat 'hel' in het Nederlands een engere betekenis heeft dan vroeger, zie verderop.
 
'''Voor wie bereid.''' Het is duidelijk en zeker vanuit de Schrift dat er een plaats is van eeuwige straf. De hel is bereid voor de duivel en zijn engelen, maar ook de boze mensen, 'de werkers van ongerechtigheid' (vgl. Luc. 13:27) zullen erin geworpen worden (Matth. 13:40, 42; 25:41; Luc. 13:27; 2 Petr. 2:4; Judas 6, enz.).<blockquote>''Mt 25:41 Dan zal Hij ook zeggen tot hen die aan zijn linkerhand zijn: Gaat weg van Mij, vervloekten, in het eeuwige vuur dat voor de duivel en zijn engelen is bereid;'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Heb 10:26  Want als wij moedwillig zondigen nadat wij de kennis van de waarheid ontvangen hebben, blijft er geen slachtoffer voor de zonden meer over,  Heb 10:27  maar een vreselijke verwachting van oordeel en een felheid van vuur dat de tegenstanders zal verslinden.  Heb 10:28  Iemand die de wet van Mozes verworpen heeft, sterft zonder ontferming op het woord van twee of drie getuigen:  Heb 10:29  hoeveel zwaarder straf, meent u, zal hij waard geacht worden die de Zoon van God met voeten heeft getreden en het bloed van het verbond waardoor hij geheiligd was, onheilig geacht en de Geest van de genade gesmaad heeft?  Heb 10:30  Want wij kennen Hem die gezegd heeft: ‘Aan Mij de wraak, Ik zal vergelden’. En opnieuw: ‘De Heer zal zijn volk oordelen’.  Heb 10:31  Vreselijk is het te vallen in de handen van de levende God! (Telos)''</blockquote>Er is in de Bijbel echter geen voldoende grond voor de gedachte dat er nu al gevallen engelen of slechte mensen in de hel zijn. Wel is er de [[Afgrond]], een gevangenis waar boze geesten gevangen zijn, en waar de duivel gedurende het duizendjarig rijk gevangen gehouden zal worden (Opb. 20). En ook bestaat er een 'plaats van pijn', waar de onrechtvaardigen wachten tot het oordeel. Deze laatste plaats schijnt een afdeling van het dodenrijk te zijn, die tegenover 'de schoot van Abraham' of 'het paradijs' staat. De rijke man, die in deze plaats van pijn is, zei tot Abraham: <blockquote>''Lu 16:27 ... Ik bid u dan, vader, dat u hem [= Lazarus] zendt naar het huis van mijn vader, want ik heb vijf broers,<br>Lu 16:28 opdat hij ernstig tot hen kan getuigen, zodat ook zij niet komen in deze plaats van pijn.<br>(TELOS)''</blockquote>
 
'''Strafplaats.''' De hel is een plaats van straf (Mt. 5:22; 23:33) voor de veroordeelden. Het is een plaats van verdoemenis.<blockquote>''Mt 25:41 Dan zal Hij ook zeggen tot hen die aan zijn linkerhand zijn: Gaat weg van Mij, <u>vervloekten</u>, in het eeuwige vuur dat voor de duivel en zijn engelen is bereid; (...)'' ''Mt 25:46 En dezen zullen gaan in de eeuwige <u>straf</u>, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Mt 23:33 Slangen, adderengebroed, hoe zult u ontkomen aan het <u>oordeel</u> van de hel?'' (TELOS)</blockquote>
Regel 32:
<blockquote>''Mt 25:41 Dan zal Hij ook zeggen tot hen die aan zijn linkerhand zijn: Gaat weg van Mij, vervloekten, in het eeuwige <u>vuur</u> dat voor de duivel en zijn engelen is bereid;'' (TELOS)</blockquote>
 
Dat de hel een plaats van vuur is wordtworden ook door Jacobus en de schrijver van de [[Hebreeënbrief]] aangeduid:
 
<blockquote>''Jak 3:6 Ook de tong is een vuur, de wereld van de ongerechtigheid. De tong is onder onze leden gesteld als dat wat het hele lichaam bevlekt en de loop van de natuur in vlam zet en <u>door de hel in vlam gezet</u> wordt.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Heb 10:26  Want als wij moedwillig zondigen nadat wij de kennis van de waarheid ontvangen hebben, blijft er geen slachtoffer voor de zonden meer over,  Heb 10:27  maar een vreselijke verwachting van oordeel en <u>een felheid van vuur</u> dat de tegenstanders zal verslinden.  (...)  Heb 10:31  Vreselijk is het te vallen in de handen van de levende God! (Telos)''</blockquote>In het boek Openbaring wordt gesproken van 'de poel van vuur', 'de poel, die brandt van vuur en zwavel.' (Opb. 19:20; 20:10, 15; 21:8; vgl. 14:10).
 
In het boek Openbaring wordt gesproken van 'de poel van vuur', 'de poel, die brandt van vuur en zwavel.' (Opb. 19:20; 20:10, 15; 21:8; vgl. 14:10).
 
<blockquote>''Opb 20:14 En de dood en de hades werden geworpen in <u>de poel van vuur</u>. Dit is de tweede dood: de poel van vuur.''</blockquote><blockquote>''Opb 20:10 En de duivel die hen misleidde, werd geworpen in de poel van <u>vuur</u> en zwavel waar zowel het beest als de valse profeet zijn, en zij zullen dag en nacht gepijnigd worden tot in alle eeuwigheid. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Opb 21:8 Maar voor de bangen, ongelovigen, verfoeilijken, moordenaars, hoereerders, tovenaars, afgodendienaars en alle leugenaars hun deel is in <u>de poel die van vuur</u> en zwavel <u>brandt</u>; dit is de tweede dood.'' (TELOS)</blockquote>Hoewel vuur licht geeft, verdrijft het hellevuur de duisternis niet<ref>H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Vuur, zegt daarentegen dat het hellevuur licht noch warmte geeft, maar een donker, koud vuur is, zoals zout, ijskoude en koude koorts brandt.</ref>. De hel blijft de plaats van de "buitenste duisternis".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.