Naar inhoud springen

Gazastrook: verschil tussen versies

732 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 62:
Enkele notities:
 
'''1960-1990'''. In deze tijd stichten sjeik Ahmed Yassin, oprichter van Hamas, en andere aan de Moslim Broederschap gelieerde activiten een netwerk van liefdadigheidsinstellingen, scholen en ziekenhuizen in de Gazastrook en de Westoever. 
 
'''Jaren '70.''' Het [[salafisme]] groeit door teruggekeerde Palestijnse studenten, die studeerden op religieuze scholen in Saoedi-Arabië. 
 
'''2001''': Israël wordt met raketten beschoten; aanvang van jarenlange raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.
 
De volgende Engelstalige video geeft een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Gazastrook 2005-2018 in verband met het Palestijns-Israëlisch conflict.
 
<Youtubeyoutube width="768" height="432">SwBeRnqtiBk</youtube><BR>''A Timeline Since Israel Withdrew from Gaza''. Geüpload door gebruiker i24NEWS op 15 nov. 2018.
 
'''2005''': Op 1 sept. 2005 trekt het Israelische leger zich terug uit de Gazastrook. Kibboetsen in de Gazastrook werden opgegeven. Eén hiervan was Kfar Darom, opgericht in 1930 en vernoemd naar een in de Talmoed genoemde gemeenschap. In de oorlog van 1948 werd de kibboets verlaten, in 1970 echter hersteld, maar in 2005 weer ontruimd door Israël in het kader van de "terugtrekking". Helaas werd het door Israël opgegeven gebied daarna gebruikt om meer aanvallen op Israël uit te voeren. 
 
'''2006''': Hamas wint de parlementsverkiezingen in de Gazastrook. In juni wordt de Israëlische militair Gilad Shalit gevangen genomen door Hamas. Israël stelt een blokkade in.
 
'''2007''': Hamas verdrijft de rivaliserende partij Fatah in een vierdaagse burgeroorlog. Hamas komt aan de macht. Als reactie legt Israël de export vanuit Gaza verder aan banden; de blokkade wordt in juni vergroot. President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit ontbindt het parlement en ontslaat premier Ismail Haniya (Hamas). Deze verwerpt de beslissingen van Abbas en blijft de leider in Gaza.
 
'''2008''': De bevolking telt 1,5 miljoen mensen.
 
'''2008-2009''' Oorlog met Israël. Zo'n 1400 Palestijnen komen om het leven. 
 
'''2009''':  In augustus kondigt de leider van de salafistische terreurgroep Jund Ansar Allah in zijn moskee de oprichting af van een ‘Islamitisch Emiraat’ in de zuidelijk gelegen stad Rafah. Daarop bestormt Hamas de moskee en wordt hij doodgeschoten.
 
Er wonen ongeveer 3000 christenen<ref>Artikel [http://www.barnabasfund.org/UK/News/Archives/Food-for-Christians-in-Gaza.html Food for Christians in Gaza], op Barnabasfund.org dd. 8 januari 2009. </ref>.
 
'''2012''': In november zet Israël met precisiebombardementen de aanval op Hamas in, na aanhoudende raketbeschietingen uit de Gazastrook door Hamas en andere militante Islamitische groeperingen. 
 
'''2014''': In juli zet Israël met precisiebombardementen de aanval op Hamas en andere Gazaterroristen in, na aanhoudende raktbeschietingen uit de Gazastrook. Daarna volgt een grondoffenstief.
 
'''2015''': Hamas komt medio 2015 een staakt-het-vuren met Israël overeen.
 
'''2018-2019.''' Op 30 maart 2018 begint de eerste editie van de ''Mars van de Terugkeer''. De mars is een wekelijks massa-protest langs de grens met Israël. Aan de demonstraties nemen groepen deel die aangestuurd worden door de verschillende terreurgroepen in Gaza. Er vinden rellen en terreurdaden plaats. Zo worden er onder andere molotovcocktails en explosieven gegooid naar Israëlisch grondgebied, autobanden verbrand, (pogingen tot) infiltratie gedaan. Het Israëlische leger reageert met traangas en schieten.<ref>Nieuwsbericht op CIDI.nl, 29 maart 2019: https://www.cidi.nl/israel-zet-zich-schrap-voor-verjaardag-mars-van-terugkeer-protesten/</ref>
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.