Naar inhoud springen

Onesimus: verschil tussen versies

76 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Onésimus''' was een gevluchte slaaf die door de dienst Paulus tot geloof was gekomen. De apostel bepleit zijn zaak in een brief aan zijn meester Filémon te Kolosse (brief aan Filémon).
[[Bestand:Sunday reading Fleuron T048869-1.png|miniatuur|475x475px|Onésimus krijgt van Paulus een brief aan zijn meester Filemon]]
Zijn Griekse eigennaam is Ονησιμος, O<u>ne</u>simos (klemtoon op de onderstreepte lettergeeplettergreep),. In het Grieks klinkt de letter η als een è in 'lètter'. De eigennaam komt van oninemi = nuttig zijn, helpen; nut ontvangen, geholpen worden of vreugde beleven aan. De naam betekent ‘nuttig’, ‘bruikbaar’ of ‘voordelig’, en was een veel voorkomende slavennaam. Het Strongnummer is 3682. De naam komt 3x in de Bijbel voor: Col. 4:9, Flm 1:10, 25.
 
 
 
Hij was een slaaf van Filémon die in Kolosse woonde. Hij liep van zijn meester weg en kwam met Paulus in aanraking. Paulus zat de gevangenis in Rome en leidde hem tot de Heer Jezus.<blockquote>''Flm 1:10 … mijn kind dat ik in mijn gevangenschap heb verwekt, Onésimus, (TELOS)''</blockquote>Paulus noemt hem in zijn brief aan de gelovige Kolossenzen ‘de trouwe en geliefde broeder, die een van u is’.<blockquote>''Col 4:9 samen met Onésimus, de trouwe en geliefde broeder, die een van u is. Zij zullen u bekend maken met alle omstandigheden hier. (TELOS)''</blockquote>Onésimus had in Rome contact met de apostel Paulus, die er gevangen zat. Paulus zond hem met een brief terug naar zijn meester Filémon, bij wie hij de zaak van de bekeerde slaaf bepleitte (brief aan Filémon).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.