Naar inhoud springen

Ark van het verbond: verschil tussen versies

113 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 47:
'''Bedekking.''' Omdat echter de Israëlieten haar niet mochten zien, werd zij bij verplaatsing eerst zorgvuldig ingewikkeld. Voor het vervoer moest de ark worden bedekt met het voorhangsel en twee kleden.<blockquote>''Nu 4:5 Bij het opbreken van het kamp moeten Aäron en zijn zonen komen en het voorhangsel ter afscherming losmaken, en daarmee moeten ze de ark van de getuigenis bedekken. Nu 4:6 Zij moeten er een deken van zeekoeienhuid overheen leggen, en daarover een geheel blauwpurperen kleed uitspreiden en zijn draagbomen aanbrengen. (HSV)''</blockquote>
Op de ark lag tijdens het vervoer een drievoudige bedekking. Als eerste het voorhangsel, dat het Heilige der Heiligen afscheidde van het Heilige. Daarbovenop werd een bedekking van zeekoeienhuid gelegd. Het bovenste dekkleed van de tabernakel was van hetzelfde materiaal. Op de bedekking van zeekoeienhuid kwam tenslotte een hemelsblauw kleed te liggen - de derde bedekking. Een hemelsblauw kleed was het ''onderste'' dekkleed van de tabernakel, maar het ''bovenste'' dekkleed van de verbondskist.
 
Op illustraties wordt de ark, als zij vervoerd wordt, vaak onbedekt weergegeven, wat een foutieve weergave is.
 
'''Dragers.''' De Ark, van twee, met goud beslagen handbomen of draagstangen voorzien, mocht alleen door de priesters worden gedragen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.