Naar inhoud springen

Ezechiël (boek): verschil tussen versies

194 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 5:
== Auteur en datering ==
[[Bestand:Roepingsvisioen Ezechiël.jpg|miniatuur|382x382px|Roepingsvisioen van Ezechiël]]
Ezechiël was de zoon van de priester Buzi (Ezech. 1:3). Gelijk ook Jeremia en Zacharia stamde hij uit een priesterlijk geslacht.
Ezechiël ("God is sterk" of "God maakt sterk"), de zoon van Buzi, de priester (Ezech. 1:3), behoorde als priester tot de aristocratie van [[Jeruzalem]]. In 597 v.C. wordt hij, op 25-jarige leeftijd, met een groep ballingen, onder wie koning [[Jojachin]] van [[Juda (koninkrijk)|Juda]] (Ezech. 1:2), naar Babel weggevoerd. Dit is de 'eerste wegvoering' (2 Kon. 24:8-17; 25; 2 Kron. 36). De deportatie van Ezechiël naar Babel vond 11 jaar voor de verwoesting van de [[Tempel van Salomo|tempel]] (586 v.C.) plaats. In het 5e jaar van zijn ballingschap (593 v.C.), toen hij dertig jaar oud was (Ezech. 1:1), werd hij tot profeet geroepen. 
 
De naam Ezechiël betekent "God is sterk" of "God maakt sterk".
 
Ezechiël ("God is sterk" of "God maakt sterk"), de zoon van Buzi, de priester (Ezech. 1:3),Hij behoorde als priester tot de aristocratie van [[Jeruzalem]]. In 597 v.C. wordt hij, op 25-jarige leeftijd, met een groep ballingen, onder wie koning [[Jojachin]] van [[Juda (koninkrijk)|Juda]] (Ezech. 1:2), naar Babel weggevoerd. Dit is de 'eerste wegvoering' (2 Kon. 24:8-17; 25; 2 Kron. 36). De deportatie van Ezechiël naar Babel vond 11 jaar voor de verwoesting van de [[Tempel van Salomo|tempel]] (586 v.C.) plaats. In het 5e jaar van zijn ballingschap (593 v.C.), toen hij dertig jaar oud was (Ezech. 1:1), werd hij tot profeet geroepen. 
 
Ezechiël profeteert van ca. 593 - ca. 570 v.C. Hij is ten minste 22 jaar profeet geweest, want één van zijn profetieën is gedateerd in het 27e jaar van de ballingschap van koning Jojachin (Ezech. 29:17).
Regel 11 ⟶ 15:
Hij was een tijdgenoot van de profeten Jeremia en Daniël.
 
Het bijbelboekBijbelboek Ezechiël staat volledig in de ik-vorm, we kunnen er daarom van uitgaan dat Ezechiël inderdaad de auteur is van dit boek. 
 
== Historische achtergrond ==
Regel 23 ⟶ 27:
Sleutelverzen: 1:28; 10:4, 18; 43:2; enz. gaan over "De heerlijkheid van de Heer."
 
Te Babel kondigde hij de Joden de op handen zijnde verwoesting van Jeruzalem aan, die plaats zou vinden om de zonden van het volk. Tevens vertroostte hij de vromen met de verzekering, dat er een herstel zou komen en de wrede onderdrukkers zouden worden verdelgd.  De boodschap is dus enerzijds een boodschap van oordeel, maar anderzijds ook een boodschap van hoop. Dit komt ook tot uiting in het terugtrekken van de heerlijkheid van de Heer uit de tempel te Jeruzalem, beschreven in de hoofdstukken 8-11 en later de terugkeer in de nieuwe tempel, hoofdstuk 43:1v. Als zoon van een priester krijgt hij zicht op de toekomstige tempel in het vrederijk.
 
Ezechiëls profetieën vormen een bevestiging van de profetieën door [[Jeremia (Bijbelboek)|Jeremia]] gegeven en geven een aanvulling hierop.  
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.