Naar inhoud springen

Vrijmoedigheid: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
Vrijmoedig is degene die zijn gemoed vrijelijk openbaart. Wanneer men zegt: "mag ik zo vrij zijn u dit te zeggen?", is dit zo veel als zei men: "mag ik zo vrijmoedig zijn", dat is, "mag ik vrijelijk mijn gemoed u openbaren". Vrijmoedig te zijn is in vele gevallen een deugd, in sommige een kenmerk van grootheid van ziel. De vrijmoedige denkt en spreekt vrij, hij is gewoon iemand vrij aan te zien, vrij met iemand te verkeren, in zijn handelingen vrij te werk te gaan.
 
'''Onderscheid.''' Vrijmoedig onderscheidt zich van ''vrijpostig'' en ''brutaal''. Vrijpostig is wie van de hem toegestane vrijheid misbruik maakt, een te stout, al te vrij, ongepast gebruik maakt. Voorbeeldzin: "De vrijpostige neemt, wanneer men hem de vinger geeft, de gehele hand." "Al te vrij" is een synoniem van "vrijpostig". Vrijpostig is altijd een onhebbelijkheid, terwijl vrijmoedig te zijn in vele gevallen een deugd is. Wanneer men van de vrijpostige zegt dat hij dit alles "al te vrij" doet, is dit slechts een verzachtende spreekwijs; want hij veronachtzaamt de welvoeglijkheid en goede zeden.
 
''Brutaal'' is wie zich door niets laat weerhouden, en niet genoeg let op de gevolgen van de daad of de omstandigheden, waaronder hij handelt. Voorbeeldzin: "Op brutale vragen geeft men geen antwoord."
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.