Naar inhoud springen

Concilie van Nicea: verschil tussen versies

12 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft pagina Nicea hernoemd naar Concilie van Nicea: Nicea was een stad)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''concilie''' van Nicea was een reactie op de leer van Arius. Arius was een ouderling in de gemeente van Alexandrië. Hij geloofde net als Origenes dat de Vader groter is dan de Zoon, die op zijn beurt groter is dan de Heilige Geest. Maar in tegenstelling tot Origenes geloofde hij niet in een hiërarchie in de goddelijke wezens. Hij leerde een radicaal monotheïsme, alleen de Vader is God. De Zoon is wel degene door wie de Vader de schepping tot stand bracht, maar Hij is slechts een schepsel, niet God. Daarom is hij ook niet eeuwig, Hij had een begin. De leer van Arius leeft heden ten dage nog voort in de Jehova’s getuigen.
 
Arius ondervond felle  tegenstand van zijn bisschop Alexander. Hij deed een beroep op andere oosterse bisschoppen onder wie een aanzienlijk aantal volgelingen van [[Origenes]] en [[Eusebius van Caesarea]].
 
Toen in 324 Constantijn keizer werd van zowel het oost Romeinse rijk als het west Romeinse, riep hij in 325, om de eenheid te bewaren,  onder zijn voorzitterschap het concilie van Nicea bijeen. Er waren ruim 220 bisschoppen aanwezig, voornamelijk uit het oosten. Het concilie veroordeelde Arius en gaf een “anti-Arius-decreet” uit. Ook werd het hart van de "geloofsbelijdenis van Nicea" vastgesteld, hoewel deze belijdenis pas in 381 op het concilie van Constantinopel definitief werd vastgelegd.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.