Naar inhoud springen

Jeruzalem: verschil tussen versies

2 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
Regel 4:
De betekenis van de naam is onzeker. Eén opvatting zegt: 'stad van de vrede'; hebr. ''sjaloom'' = vrede. Een andere opvatting<ref>Deze opvatting is uitgesproken door de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs, zie [http://christenenvoorisrael.nl/aktief/activiteiten/131-zomertentoonstelling/2978-dromen-over-jeruzalem Dromen over Jeruzalem], nieuwsbericht op ChristenenVoorIsrael.nl, 31 mei 2012.</ref> zegt dat de naam is ontstaan uit de woorden 'jira' (= vrees, ontzag) en 'sjaleem' (= volmaakt). Weer een andere opvatting<ref>Glenn S. Holland, ''Gods in the Desert: Religions of the Ancient Near East'' (Rowman & Littlefield Publishers, 2009), blz. 207. Deze schrijver beweert eveneens dat Absalom, een zoon van David, "vader Shalim" betekent en dat de vereerders van Shalim hun kinderen vernoemden naar hun god. </ref> zegt dat Jeruzalem de hoofdstad van de Jebusieten was en dat de naam komt van een Jebusietische hoofdgod ''Shalim'' en 'grondslag van Shalim' betekent.
 
De Bijbel zelf geeft aan dat Jeruzalem gelijk is aan het [[Salem]] van Melchizedek en dat 'Salem' vrede betekent. In Salem is Gods hut, zegt de psalmist. We weten dat God woonde in Jeruzalem, in Sion.<blockquote>''Ps 76:1 Een psalm, een lied van Asaf, voor den opperzangmeester, op de Neginoth. God is bekend in Juda; Zijn Naam is groot in Israël. Ps 76:2  En in Salem is Zijn hut, en Zijn woning in Sion.'' (SV)</blockquote>In Salem zetelde eertijds Melchizedek, "de koning van Salem" (Gen. 14:18). Dat het woord ‘salem’ ‘vrede’ betekent, maakt de schrijver van de Hebreeënbrief duidelijk:<blockquote>''Heb 7:1 Want deze Melchizedek, koning van Salem, priester van God de Allerhoogste, die Abraham tegemoet ging toen hij van het verslaan van de koningen terugkeerde, en hem zegende, Heb 7:2 aan wie ook Abraham een tiende van alles gaf, is in de eerste plaats naar de uitleg van zijn naam: koning van de gerechtigheid, en vervolgens ook: koning van Salem, dat is koning van de vrede,'' (TELOS)</blockquote>In elk geval is te Jeruzalem de grondslag voor de vrede van de wereld gelegd, het zoenoffer van de Heiland Jezus Christus voor onze zonden. In Jeruzalem zal eens onze Vredevorst, koning én priester, regeren. De vrede zal wereldwijd zijn.
 
Nehemia, de schenker van de Perzischen koning [[Arthahsasta|Arthasasta]], noemdesprak Jeruzalemtegen tegenoverzijn heer als de'de stad der begrafenissen van mijn vaders' (Neh. 2:3, 5). <blockquote>''Ne 2:3 En ik zeide tot de koning: De koning leve in eeuwigheid! Hoe zou mijn aangezicht niet treurig zijn, daar de stad, de plaats der begrafenissen mijner vaderen, woest is, en haar poorten met vuur verteerd zijn?'' (SV)</blockquote>
 
=== Vermelding in het Oude Testament ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.