Naar inhoud springen

Amos: verschil tussen versies

36 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
Wij kunnen concluderen dat Amos werkzaam was in de eerste helft of het midden van de 8e eeuw voor Christus, misschien tussen 760 – 750 v. Chr.<ref>Bromiley, Geoffrey  W.: ''The International Standard Bible Encyclopedia'', Revised (Wm. B. Eerdmans, 1988, 2002), s.v. Amos</ref>
 
{{Tijdbalk Israël 800-700 v.C.}}
Deze periode stond in het teken van vrede voor zowel het noordelijke als het zuidelijke koningrijk. De opmars van de Assyrieërs naar het westen dwong Syrie zich terug te trekken van het Israëlische grondgebied, teneinde hun westelijke stellingen te verdedigen.
 
Deze periode stond in het teken van vrede voor zowel het noordelijke als het zuidelijke koningrijkkoninkrijk. De opmars van de AssyrieërsAssyriërs naar het westen dwong SyrieSyrië zich terug te trekken van het Israëlische grondgebied, teneinde hun westelijke stellingen te verdedigen.
Gedurende een periode van 50 jaar werd Israel met rust gelaten door de Assyrieërs, die de dominante wereldmacht van die tijd waren. In die 50 jaar groeide de handel en welvaart. Dit had als gevolg dat een rijkere bovenklasse ontstond die de armere onderklasse onderdrukte en uitbuitte. Daarnaast verviel het land in een morele en spirituele verdorvenheid doordat zij de verbondswetten links lieten liggen. De werkende klasse werd uitgebuit door een paar rijke landeigenaren en een kleine groep kooplieden en handelaren. Ook de rechtelijke macht was corrupt: rechters werden omgekocht ten voordele van de rijken.
 
Gedurende een periode van 50 jaar werd IsraelIsraël met rust gelaten door de AssyrieërsAssyriërs, die de dominante wereldmacht van die tijd waren. In die 50 jaar groeide de handel en welvaart. Dit had als gevolg dat een rijkere bovenklasse ontstond die de armere onderklasse onderdrukte en uitbuitte. Daarnaast verviel het land in een morele en spirituele verdorvenheid doordat zij de verbondswetten links lieten liggen. De werkende klasse werd uitgebuit door een paar rijke landeigenaren en een kleine groep kooplieden en handelaren. Ook de rechtelijke macht was corrupt: rechters werden omgekocht ten voordele van de rijken.
 
Tegen deze achtergrond roept Amos op om terug te keren naar de wetten van Jhwh en Zijn gerechtigheid te laten gelden. Want Israel was geroepen om in handel en wandel Gods heiligheid, liefhebbende zorg voor anderen, rechtvaardigheid en recht te laten zien. De basis hiervoor waren de wetten die God gegeven had in de woestijn na de uittocht uit Egypte.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.