Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

2.058 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
De '''Raad van Hoeders''' is een machtig orgaan dat de verworvenheden van de Islamitische Revolutie van 1979 bewaakt. De raad bestaat uit zes geestelijken benoemd door de ayatollah en zes juristen. Zij keurt alle wetgeving, doet de voorselectie van presidentskandidaten en houdt toezicht op eerlijke verkiezingen.
 
'''Censuur.''' Het Ministerie van Cultuur censureert onder andere boeken, films, muziek en advertenties.    
'''Iraanse Revolutionaire Garde.''' De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) is het militaire elitekorps. De IRG is opgericht in 1979, het jaar van de Islamitische Revolutie, en speelde een belangrijke rol in de Irak-Iranoorlog. De IRG staat los van het Iraanse leger en valt rechtstreeks onder de geestelijk leider van Iran. Ze heeft haar eigen landmacht, speciale eenheden, luchtmacht en marine. De IRG bestaat uit 125.000 elitesoldaten. De IRG is verantwoordelijk voor :
 
* Bescherming van het Islamitische regime
* Bescherming van de landsgrenzen
* Iraanse politie en de geheime dienst.
* Bescherming van hoge functionarissen
* Nucleair programma
* Iraanse militaire industrie
* Ruimtevaartprogramma
* Militaire operaties en steun in het buitenland.
 
Het nucleaire programma van Iran is sinds 2005 in handen van de IRG.
 
De <u>''Basij''</u> vormen een paramilitair onderdeel van de IRG. Ze hebben miljoen vrijwilligers. In vredestijd fungeren ze als zedenpolitie. Zowel de IRG als de Basij hebben grote belangen in de Iraanse economie.
 
De ''<u>Quds-brigade</u>'' is de buitenlandse tak van de revolutionaire garde. Zij is actief met soldaten, militaire planners en adviseurs in het buitenland, waar zij samenwerkt met [[Hezbollah]], [[Hamas]] en sjiitische milities in Irak. Zij laat deze organisaties het zichtbare werk doen. Deze eenheid wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de aanslag door Hezbollah in 1994 te Buenos Aires op het joods cultureel centrum daar.
 
Meer informatie over de Iraanse Revolutionaire Garde: [https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutionaire_Garde Iraanse Revolutionaire Garde] op nl.wikipedia.org.
 
'''Censuur.''' Het Ministerie van Cultuur censureert onder andere boeken, films, muziek en advertenties.    
 
De meest religieuze steden van het land zijn Masshad en Qom, waar de Islamitische revolutie haar oorsprong had.
Regel 84 ⟶ 65:
 
Ook aanhangers van andere godsdiensten worden onderdrukt, zoals bijvoorbeeld de Baha'i.
 
== Leger en Revolutionaire Garde ==
Er zijn twee militaire hoofdorganisaties in Iran: het leger en de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG). De IRG is het militaire elitekorps. Zij is opgericht in 1979, vlak na de Islamitische Revolutie in het land, omdat de geestelijk leider het leger niet vertrouwde en bang was voor een coup. De IRG begon als een organisatie van vrijwilligers, die de Ayatollah en zijn regime moesten beschermen.
 
De IRG staat los van het Iraanse leger en valt rechtstreeks onder de geestelijk leider van Iran, dus niet onder de president. De rol van de Garde werd belangrijker in de Irak-Iranoorlog. Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, werd de Garde al maar belangrijker. Ze stichtte bedrijven en verdiende daarmee veel geld. Ze beheren een belangrijk deel van de Iraanse economie.
 
De Garde is de machtigste militaire organisatie van Iran. Ze heeft haar eigen landmacht, speciale eenheden, luchtmacht en marine. De IRG bestaat uit 125.000 manschappen. De IRG is verantwoordelijk voor :
 
* Bescherming van het Islamitische regime
* Bescherming van de landsgrenzen
* Iraanse politie en de geheime dienst.
* Bescherming van hoge functionarissen
* Nucleair programma
* Iraanse militaire industrie
* Ruimtevaartprogramma, raketprogramma
* Militaire operaties en steun in het buitenland.
 
Het nucleaire programma van Iran is sinds 2005 in handen van de IRG.
 
De <u>''Basij''</u> vormen een paramilitair onderdeel van de IRG. Ze hebben miljoen vrijwilligers. In vredestijd fungeren ze als zedenpolitie. Zowel de IRG als de Basij hebben grote belangen in de Iraanse economie.
 
De ''<u>QudsQoed-brigade</u>'' is de buitenlandse tak van de revolutionaire garde. 'Quds' verwijst naar het Islamitische heiligdom in Jeruzalem, de derde heilige stad in de Islam. Deze elite-eenheid heeft de opdracht om de buitenlandse invloed van Iran te vergroten. Zij is actief met soldaten, militaire planners en adviseurs in het buitenland, waar zij samenwerkt met [[Hezbollah]], [[Hamas]] en sjiitische milities in Irak. Zij laat deze organisaties het zichtbare werk doen. DezeDe brigade heeft de Syrische dictator Assad mede aan de macht gehouden en de opmars van Islamitische Staat in Irak gestopt. De eenheid wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de aanslag door Hezbollah in 1994 te Buenos Aires op het joods cultureel centrum daar.
 
Meer informatie over de Iraanse Revolutionaire Garde:
 
Meer informatie over de Iraanse Revolutionaire Garde:* [https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutionaire_Garde Iraanse Revolutionaire Garde] op nl.wikipedia.org.
* [https://nos.nl/video/2295437-wat-is-de-iraanse-revolutionaire-garde.html Wat is de Iraanse Revolutionaire Garde], NOS.nl, 3 jan. 2020.
 
== Iran en de wereld ==
Regel 139 ⟶ 147:
Khomeini wordt in 1964 verbannen uit Qom, maar de conservatieve geestelijken blijven zich vanuit de stad tegen het bewind van de shah verzetten. In Qom heeft de Islamitische Revolutie van 1979 haar oorsprong.
 
'''1979''': Er komt een einde aan het pro-Amerikaanse regime van Sjah Mohammad Reza Pahlavi. De Islamitische republiek wordt uitgeroepen. Het regime van de Sjah maakt plaats door dat van een geestelijk leider: de Ayatollah. Studenten bezetten de ambassade van de Verenigde Staten. De sjah gaat in ballingschap. Iran en de Verenigde Staten hebben sinds 1979 geen diplomatieke banden meer (2009). De stichter van de Islamitische republiek van Iran, Groot-Ayatollah, stelt in hetzelfde jaar JeruzalemdagAl Qoeds-dag in, een jaarlijks evenement tegen het Zionisme en vóór een onafhankelijke Palestijnse staat.
 
'''1980''': Van 1980 tot 1988 is Iran verwikkeld in een oorlog met Irak.
Regel 173 ⟶ 181:
'''2019.''' Iran vindt dat de EU en andere landen van het atoomverdrag te weinig doen om de Iraanse economie te beschermen tegen de Amerikaanse sancties en breidt zijn atoomprogramma daarom uit.
 
In april bestempelt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten de Iraanse Revolutionaire Gard en de Qoeds-brigade als een 'buitenlandse terroristische organisatie'.
'''2020.''' Op 3 januari wordt luitenant generaal Soleimani, de commandant van de Quds-brigade, de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde, gedood door een Amerikaanse droneaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was na de geestelijk leider wellicht de machtigste man in Iran. Hij zou volgens de Amerikanen plannen maken om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De Amerikanen houden hem verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Amerikanen en leden van de internationale coalitie. De afgelopen maanden zou hij aanvallen op bases in Irak hebben geregisseerd. Ook zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven aan de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak op 1 januari. Behalve Soleimani kwam bij de raketaanval ook een vooraanstaande pro-Iraanse militieleider om het leven.<ref>[https://nos.nl/liveblog/2317150-dood-soleimani-is-enorme-escalatie-van-spanningen-tussen-vs-en-iran.html Dood Soleimani is 'enorme escalatie' van spanningen tussen VS en Iran], NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>
 
Op 27 december komt bij een aanval van pro-Iraanse milities in een Iraakse stad een Amerikaan om het leven. Daarop bombarderen Amerikanen pro-Iraanse milities, waarbij 25 personen omkomen.
 
'''2020.''' De Amerikaanse aanval op pro-Iraanse milities leidt op 1 januari tot gewelddadige protesten bij de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
 
'''2020.''' Op 3 januari wordt luitenant generaal Soleimani<ref>Over het leven ende rol van Soleimani, zie [https://nos.nl/artikel/2317189-wie-was-de-gedode-iraanse-generaal-soleimani.html Wie was de gedode Iraanse generaal Soleimani?] NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>, de commandant van de Quds-brigade, de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde, gedood door een Amerikaanse droneaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was na de geestelijk leider wellicht de machtigste man in Iran. Hij zou volgens de Amerikanen plannen maken om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De Amerikanen houden hem verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Amerikanen en leden van de internationale coalitie. De afgelopen maanden zou hij aanvallen op bases in Irak hebben geregisseerd. Ook zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven aan de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak op 1 januari. Behalve Soleimani kwamwas bijgeliefd debinnen raketaanvalIraanse ookregeringskringen, eenbij vooraanstaandeveel pro-IraanseIraniërs militieleideren omonder hetbuitenlandse leven.<ref>[https://nos.nl/liveblog/2317150-dood-soleimani-is-enorme-escalatie-van-spanningen-tussen-vs-en-iran.htmlsjiitische Doodverzetsgroepen, Soleimanimaar isook 'enormegehaat escalatie'bij tegenstanders van spanningen tussenhet VSregiem en van de invloed van Iran], NOS.nl,in 3het janMidden-Oosten. 2020.</ref>
 
Behalve Soleimani kwam bij de raketaanval ook een vooraanstaande pro-Iraanse Iraakse militieleider om het leven.<ref>[https://nos.nl/liveblog/2317150-dood-soleimani-is-enorme-escalatie-van-spanningen-tussen-vs-en-iran.html Dood Soleimani is 'enorme escalatie' van spanningen tussen VS en Iran], NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.